Dünyanın en popüler sosyal ağlarından birisi olan Facebook’ta yayınlanan yeni bir rapor, şirketin dahi gerçek kullanıcı sayısını bilmediğini ortaya çıkardı.

Facebook kullanıcı sayısı sürekli güncellenen ve aktif bir yapıya sahip. Mevcut verilerin Facebook tarafından bilindiği tahmin edilse de gerçek kullanıcı sayısında ciddi soru işaretleri bulunuyor. Zira milyarlarca hesap olmasına rağmen hesapların aynı kullanıcı tarafından açılmış olması, gerçek kullanıcı sayısının tespitini zorlaştırıyor. Şirket tarafından geçtiğimiz günlerde paylaşılan yeni bilgilerde ise özellikle Facebook’un da bu alana hakim olmadığını gözler önüne serdi. 

Facebook’tan dikkat çeken rapor!

Facebook tarafından paylaşılan son raporda özellikle sahte hesap ya da birden fazla hesap sahibi olan kullanıcı sayısının beklentilerin üzerinde olabileceği vurgulandı. Ortaya çıkarılan bu durum 5000 hesap üzerinden yapılan incelemelere dayanıyor. Yapılan analizlerde 5000 yeni hesabın yüzde 32’si ile yüzde 56’sı arasında değişen oranlarda yeni hesap olmadığı ve hesap sahiplerinin farklı Facebook hesaplarına sahip olduğu görüldü.

Gizlilik ya da benzer nedenlerden ötürü yeni bir hesap kullanmak isteyen kullanıcılar, yeni hesap açarak bu profili kullanmaya başladı. Bu nedenle de yeni hesap olmasına karşın aynı kullanıcılar tarafından açılmış olan hesaplarda ciddi bir rakamın olduğu tahmin ediliyor.

Sahte, aynı kullanıcıya ait hesaplar neden risk yaratıyor?

Sahte ya da aynı kullanıcıya ait birden fazla hesabın olması, sosyal medya ağı için aslında büyük bir risk taşıyor. Zira reklam verenler platform üzerinden yaptığı reklam çalışmaları ile milyonlarca kullanıcıya ulaşmaya çalışıyor. Reklam çalışmalarında ise kullanıcıların her birinin farklı bir birey olduğu düşünülüyor. Ancak birden fazla hesap kullanan kişiler göz önünde bulundurulduğunda reklamların aynı kişiyle tekrar tekrar gösterilmesi ya da sahte hesaplara gösterilmesi de mümkün olabiliyor.

Büyük savaş vermişti

Facebook mevcut durumu ortadan kaldırabilmek adına geçmiş yıllarda önemli bir çalışma gerçekleştirmişti. Sahte hesapların ya da ikincil hesapların kapatılabilmesi adına hesaplar üzerinde denetimli bir kontrol gerçekleştiren Facebook, tüm bu çabalarına rağmen sektörde istediği sonuçları elde edememişti. Bu nedenle de her geçen gün artarak devam etmesi, sahte ve ikincil hesap kullanımına karşı Facebook’un çok daha etkin bir çözüm getirmesini bir zorunluluk olarak ortaya çıkarıyor. 

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir