Sanal, artırılmış ve karma gerçeklik, XR teknolojisinin temel unsurlarıdır. Sanal gerçeklik (VR) tipik olarak insanların simüle edilmiş bir sanal ortama girmesine izin verir. VR kullanıcıları genellikle kendilerini gözlükler aracılığıyla sanal bir dünyada bulurlar. Maalesef sanal gerçeklik ekipmanları özellikle ülkemizde hala pahalı. Hala bu teknolojilere erişimi olan geniş bir kitle var.

En uygun fiyatlı sanal gerçeklik gözlükleri

En son VR teknolojisi bu sınırları zorlar ve ortamların gerçek dünya gibi görünmesini ve davranmasını sağlar. Ayrıca dokunma, duyma, koku alma gibi ek duyular için de destek eklenmeye başlandı. VR ile oyuncular bir video oyununa tamamen dalabilirler, tasarımcılar ve müşteriler inşaat projelerini inceleyerek inşaattan önce ayrıntıları tamamlayabilir ve perakendeciler fiziksel bir ekran oluşturmadan önce sanal ekranları test edebilir. Artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisini, işlenmiş bir görüntünün gerçek dünya üzerine bindirilmesi olarak tanımlayabiliriz. Mobil oyun Pokémon GO, oyuncular mahallelerinde dolaşırken çimenler ve kaldırımlar üzerinde oturan bilgisayar tarafından oluşturulan canavarları içeren artırılmış gerçekliği ana akım haline getirdi.

Genişletilmiş gerçeklik nedir?

AR grafikleri, cep telefonları, tabletler ve diğer cihazlar aracılığıyla görüntülenerek kullanıcılara yeni bir tür etkileşimli deneyim sunar. Örneğin, web’de gezinme AR ile geliştirilebilir. 2B bir haritayı takip etmek yerine, araba ön camları, dönüşün tam yönünü gösteren simüle edilmiş oklarla sürücüye rehberlik edebilir.

Son yıllarda hepsi bir arada (AIO) gözlüklerin piyasaya sürülmesiyle birlikte yeni bir VR inovasyon dalgası başladı. Daha önce, tamamen sürükleyici VR deneyimleri, güçlü bir bilgisayara fiziksel bir bağlantı gerektiriyordu. Bu gelişmiş gözlükler, işletim sisteminin olmaması ve görüntüyü hesaplama yeteneği nedeniyle bağımsız bir cihaz olarak işlev göremedi.

Ancak, AIO cihazlarıyla kullanıcılar, her zaman tamamen erişilebilir bir deneyim sağlayabilen basit kurulumlu özel bir cihaza erişebilir. Yenilikçi sanal gerçeklik akış teknolojisi ile birleştiğinde, kullanıcılar artık hareket halindeyken güçlü bir sanal ortamı deneyimleyebilir.

High-end XR giderek daha uygun fiyatlı hale geliyor. Dünyanın dört bir yanındaki tüketiciler, sürükleyici oyunlardan uzaktan öğrenmeye ve sanal eğitime kadar XR deneyimleri için AIO cihazları satın alıyor. Büyük kuruluşlar, XR sürecini iş ve tasarım süreçlerine dahil etmeye başladılar.

VR iş dünyasında da kendine yer edinmiştir. Günümüzün büyük trendlerinden biri, 5G üzerinden buluttan XR yetenekleri getirmektir. Bu, iş istasyonlarına bağlı olma veya uzmanlığı tek bir alanla sınırlama ihtiyacını ortadan kaldırır.

İnsanlar buluttan 5G üzerinden akış yaparak XR cihazlarını kullanabilir ve konum ve zamandan bağımsız olarak veri merkezlerinde XR deneyimlerini çalıştırmak için bilgi işlem gücü elde edebilir. NVIDIA CloudXR gibi gelişmiş çözümler, daha fazla XR kullanıcısının her yerden yüksek kaliteli bir deneyim yaşayabilmesi için sürükleyici akışı mümkün kılar.

Aynı zamanda AR daha yaygın hale gelmeye başlıyor. Pokémon GO’nun popülaritesinden sonra AR, diğer birçok kullanıcı etki alanına girdi. Birçok sosyal medya platformu, kullanıcıların yüzlerine uygulayabilecekleri filtreler ekledi. Perakende sektörü kuruluşları, fotogerçekçi olarak oluşturulmuş 3D ürünleri sergilemek için AR’yi birleştirdi ve müşterilerin bu ürünleri bir odaya yerleştirmelerine ve herhangi bir odada görüntülemelerine olanak sağladı.

Ek olarak, mimari, üretim, sağlık ve diğer sektörlerdeki şirketler, iş akışlarınızı önemli ölçüde iyileştirmek için çalışıyor ve benzersiz oluşturun, etkileşimli deneyimler oluşturmak için ileri teknolojiyi kullanın. Örneğin, mimarlar ve tasarım ekipleri, inşaat projelerini izlemek ve inşaat ilerlemesini izlemek ve bunları dijital tasarımlarla karşılaştırmak için gömülü AR kullanır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir