FTX’in yeni yönetim ekibi, iflas eden kripto para borsasının çöküşüne neyin yol açtığına dair bir ilk rapor yayınlayarak, görevden alınan kurucu ve CEO Sam Bankman-Fried’in liderliğindeki operasyonlarının çarpıcı bir resmini çizdi.

Yeni icra kurulu başkanı ve yeniden planlandırma yetkilisi John J. Ray III önderliğindeki FTX borçluları, genel değerlendirme yazısında “FTX Grubunun başarısızlığı, yeni gelişmekte olan bir sektörde neden olduğu benzeri görülmemiş boyuttaki zarar açısından yeni olsa da temel nedenlerinin çoğu bilindik: kibir, beceriksizlik ve açgözlülük” ifadelerine yer verdi.

Raporda:

“FTX Grubu, topluma karşı oluşturmaya çalıştığı sorumlu bir kurum ,tarzına rağmen, uygun bir denetim veya gözlem çerçevesi oluşturmaya pek ilgi duymayan küçük bir kitle tarafından sıkı bir şekilde denetim altındaydı” ifadelerine yer veriliyor.

“Bu kişiler şirketteki muhalif kişileri her alanda engelledi. Ayrıca kurumsal ve bireysel müşterilere ait fonları karıştırarak kötüye kullandı, çalışmaları hakkında üçüncü taraf paydaşlara doğru olmayan bilgiler verdi, milyonlarca dolar değerinde varlığın izini kaybettirme eğilimleri üzerine şirket içinde şakalaştı ve bütün bunlarla birlikte FTX Grubu, hızla büyüdüğü gibi hızla çökmesine neden oldu.”

Alameda Research denetlenemez

Bankman-Fried meslektaşlarına Alameda’nın denetlenemez olduğunu yazmış. Devamında ise:

“Bunu ‘büyük bir muhasebe Firması’nın denetleme konusunda çekinceleri olacaktır’ anlamında söylemiyorum; bunu ‘kapsamlı bir işlem geçmişi gibi bir şeyi bir kenara bırakın, sadece bakiyelerinin ne olduğunu tahmin edebiliyoruz’ anlamında söylüyorum. Bazen izini kaybettiğimiz 50 milyon dolarlık varlıkları ortalıkta buluyoruz; hayat böyle.”

FTX çöküş raporu: 'Kibir, yetersizlik ve açgözlülük' eseri

Üst düzey yöneticiler itiraf ediyor

Müşterilerin on milyarlarca dolar zarar etmesine neden olan Birkaç eski FTX ve Alameda yöneticisi şu anda şirketlerin başarısızlıklarıyla ilgili federal suçlamalarla karşı karşıya. Şu anlık Bir kısmı suçlamaları kabul etmiş durumda. Geriye kalanlar suçlamaları reddederek sürece tutuklu devam etmekte.

Bankman-Fried’in FTX kurucu ortakları Gary Wang ve Nishad Singh’in yanı sıra eski Alameda CEO’su Caroline Ellison, iflas eden kuruluşlarda yanlış yaptıklarını kabul ettiler ve firmalarda dolandırıcılık içeren iddia edilen rolleriyle ilgili birden fazla suçlamayı kabul ettiler. Üç eski yöneticinin de savcılarla iş birliği yaptığı bildiriliyor.

Bankman-Fried, kendisine yöneltilen 13 federal suçlamanın tümünde suçsuz olduğunu iddia etti ve Ekim ayında yapılması planlanan duruşmasına kadar ailesinin Kaliforniya’daki evinde 250 milyon dolarlık bir kefaletle ev hapsinde tutuluyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir