Epic Games, Apple’a göndermiş olduğu talep ile Fortnite geliştirici hesapların yeniden aktif hale getirildiğini dile getirdi. 

Epic Games tarafından geliştirilen battle royal oyunu Fortnite, App Store mağazalarında geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana yasaklıdır. Hatırlatmak gerekirse Epic Games, Fotnite para birimi olan V-Bucks’ı direk olarak oyunun kendi içerisinde satmaya başlamış ve ödeme seçeneği olarak da kendi sistemini inşa etmiştir. Fakat Apple’a göre bu kural ihlali olarak değerlendirildi, öyle ki bir geliştirici uygulama içi satın almalarla ABD’li şirketin kendi ödeme altyapısını kullanmak adına zorunlu kaldı. Epic Games, bugün sosyal medya üzerinden yapmış olduğu açıklama ile beraber Apple’a göndermiş olduğu talebi duyurdu. Güney Kore’de kabul edilen yeni Telekomünikasyon Ticaret Yasası gereğince Fortnite’ı ülke içerisinde yeniden yayınlanabileceğini dile getirirken, Apple’dan da düzenlemeye uyum sağlaması gerektiği dile getirdi. Peki Kore’nin yeni yasasında Epic’i harekete geçiren nedir?

Güney Kore’de, alternatif ödeme seçenekleri zorunlu

Güney Kore’de büyük teknoloji şirketlerinin tekelleşmesi ve güçlerini kötü amaçlı kullanmalarını engellemek adına Telekomünikasyon Ticaret Yasası yer alıyor. Söz konusu bu yasayı yapılandırmak adına harekete geçen hükümet, Ağustos ayı içerisinde yeni bir düzenleme olarak kabul edildi. Bu düzenleme, Google ve Apple’a “alternatif ödeme sistemlerini kabul etme” zorunluluğu getiriyor.

8 1631254358

Söz edildiği üzere, Fortnite’ın App Store’dan yasaklanma sebebi de zaten, Epic Games’in kendi ödeme altyapısını oyuna entegre etmesi oldu. Güney Kore’nin kabul ettiği yeni düzenleme ile beraber Apple’ın geliştiricilere bu bağlamda baskı kurmayacağı dile getirildi. Söz konusu bu yasaya göre ise eğer Apple veya bir farklı şirket kurallara riayet etmezse, ülkedeki kazancının yüzde 3’ü kadar para cezası olacak. 

Epic Games, Fortnite’ı harekete geçiriyor

Tüm bu gelişmeleri fırsat olarak göre Epic Games, Apple’a gönderdiği talepte “Fortnite geliştirici hesabının yeniden aktifleştirilmesini istediğini” söyledi. Şirket tarafından yapılan açıklamada şu ifadelerden söz edildi. “Epic, Apple’dan Fortnite geliştirici hesabımızı yeniden aktifleştirmesini istedi. Epic, yeni Kore yasalarına uygun olarak hem Epic ödeme sistemi hem de Apple ödeme sistemini aynı anda sunarak Fortnite’ı Kore’de iOS‘ta yeniden yayınlamayı planlıyor.”

10 1631254421

Apple’dan cevap geldi

TechCrunch tarafından yapılan haberlere göre, bir Apple sözcüsü konu ile ilgili olarak açıklamada bulundu. Epic Games’in App Store kurallarına uyum sağlaması gerektiğini dile getiren bu sözcü, şu sözleri kullandı; “Başından beri söylediğimiz gibi, Epic’in tüm geliştiricilerle aynı kurallara tabi olmayı kabul etmesi halinde App Store’a dönmesini memnuniyetle karşılarız. Epic, sözleşmeyi ihlal ettiğini kabul etti. Şu andan itibaren geliştirici hesaplarının eski haline getirilmesi için meşru bir gerekçe yok.”

Konu ile ilgili olarak Epic Games’den herhangi bir yorum gelmedi. Ancak Apple tüm bu olanlara karşılık geri adım atmamak konusunda kararlı olarak görülüyor. Bu sebeple konu ile ilgili olarak detaylı bilgi elde etmek için gelecek günleri beklemek gerekecek.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir