Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olan Ford, yeni açıklamalara göre elektrikli otomobilde 25 bin dolara 2026 senesinde gelmeyi planlıyor. Ford şirketi, Çinli elektrikli otomobillerin ABD pazarında büyük bir patlama yapacağını öngören ve bunu artık çok açık bir şekilde dile getiren şirketlerden. 

Özellikle bakıldığında 10-15 bin dolarlık ucuz Çinli araçların ABD otomobil pazarına çok büyük etki edeceğini bilen marka, Çinli şirketlerin elektrikli taraftaki üstünlüğünü kabul etmekte ve bunun için tam olarak hazır olmayı hedefliyor. 

Ford şirketinin elektrikli araç bölümünden Marin Gjaja geçtiğimiz haftalarda bu konuyla ilgili şunları dile getirdi; “Elektrik teknolojisinde bizden önde bulunuyorlar. Buna bakıyoruz ve demekteyiz ki eninde sonunda buraya de elbette gelecekler. Bu yüzden dolayı şimdi sürece tam olarak uyum sağlamalıyız ve elektrikli araçlara odaklanmaya devam etmeliyizdir. Yoksa bir şirket olarak bir geleceğimiz olmayacak.” açıklamasını dile getirmişti. 

ABD pazarı için şunları konuştu; “Japon şirketler nasıl buraya geldiyse, Koreli şirketler nasıl buraya geldi ise veya Almanlar nasıl buraya geldiyse, Çinli firmalar da buraya daimi geleceklerdir. Burası büyük bir pazar olmasıyla bilinir.” diyen Gjaja, markasıyla beraber Çinlilerin etkisini hali hazırda Avrupa’da oldukça derinden hissetmekteydi. 

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olan Ford, yeni açıklamalara göre elektrikli otomobilde 25 bin dolara 2026 senesinde gelmeyi planlıyor.

Ford Çinli firmaların elektrikli araçlarıyla nasıl mücadele edecek?

Rekabeti güçlendirmek için başka üreticiler ile işbirliği sinyalini veren Ford, aynı zamanda ucuz elektrikli araçlara odaklanan bir araç platformunu geliştirdiği biliniyor. Marka, elektrikli otomobil pazarında birden fazla versiyon ile yer almakta ancak halen aşırı öne çıkmıyor. 

Ford bunu gelecekte değiştirmek isteyen ve bunun anahtarının pazara ucuz elektrikli araçlar sunmak olduğunu çok iyi bildiğini belli eden şirket, CEO Jim Farley’in açıklamasına göre iki senedir kendi içinde yeni bir elektrikli otomobil platformu geliştirmekte. Bu platformun da direkt olarak ufak boyutlu ve düşük maliyetli elektrikli araçlar hedefiyle geliştirildiği vurgulanıyor. Çalışmaların ‘süper yetenekli’ denilen ‘Skunkworks’  ekibiyle (Bu ekibin 100 kişiden az olduğu biliniyor) tarafından yürütüldüğü vurgulanıyor. 

Bu platformla 30 bin dolar altında rekabetçi olmayı hedefleyen şirket,  gelen yeni bilgilere göre   platform temelinde 25 bin dolarlık elektrikli SUV ve pickup’lar geliştirilmekte. Bu çıkışı 2026 senesinde yapmayı hedeflediği söylenen marka, yeni platformda lityum-iyon bataryalardan % 30 daha ucuza üretilen ‘LFP’ (Lityum Demir Fosfat) bataryaları temel almakta.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir