Ford, dünya genelinde patlak veren çip sıkıntısı nedeniyle bitiremediği aracı satmaya karar verdi. Ancak şimdilik araçların sürülebilirliği konusunda herhangi bir sıkıntı görülmemekte.

Automotive News tarafından yayımlanan rapora göre Ford, kısa bir süre önce belirli güvenlik gereksinimleri için kullanılan çipleri olmayan ama sürülebilirliğinde de bir sorun bulunmadığına karar verdiği araçlarını satışa çıkarmaya başlayacak. Aktarılan verilere göre ünlü otomobil üreticisi satılan araçların çiplerini bir sene içerisinde tedarik ederek bayilerine gönderimlerini gerçekleştirecek ve bayilerde müşterilere çağırarak gelen çipleri satılan araçlara yerleştirecek.

Hangi araç modellerinin veya bu araçlarının özelliklerine dair henüz bir bilgi yok. Ford’un geçen yıl bayilere kısmen yapılmış, sürülmeyen arabaları göndermeyi planladığı söyleniyordu ancak şimdi yalnızca çipi olmayan arabalar sürülebilir ve pazarlanabilir olacak gibi duruyor.

Ford’un aldığı bu kararın arkasında yatan neden

Ford’un kararı, fabrika arazisini dolduran araçların kademeli olarak tahliye edilmesi ihtiyacından kaynaklanıyor. Geçtiğimiz ay, Michigan’daki Ford Assembly binasının yakınındaki karlı bir alanda yüzlerce yeni Ford Bronco modeli olduğu basına yansımıştı. Ve üretilen bu araçların hepsi de çip takılmasını bekliyordu. Bu noktada şirketin önünde çipsiz araçları satmak ya da araç üretimini durdurmak gibi iki seçenek vardı. Ford’da üretime devam etmeyi ancak yeni araçlar için yer açmayı tercih etmiş. Buda şirketin kar marjının düşmemesi ve ilerleyen zamanlarda oluşabilecek maddi sorunların önüne geçilmesi için alınan bir karar gibi duruyor.

Kısacası diğer birçok şirket gibi Ford da çip kıtlığının getirdiği zorluklarla mücadele etmek için çözümler üretmeye çalışıyor. Hatırlarsanız şirket çip sıkıntısından özellikle geçen yıl çok etkilenmişti. Piyasadaki çip kıtlığı Ford’u popüler F-150’nin üretimini kesmeye zorlamıştı.

Ford Otosan’dan kurumsal girişim sermayesi şirketi Driventure

Ford ve General Motors, bu sorunla baş etmek için çip üreticisi GlobalFoundries anlaşma yaptıklarını açıklamıştı. GlobalFoundries, açığı kapatmaya yardımcı olacak olsa da görünüşe göre bu biraz zaman alacak.

Çip sıkıntısıyla mücadelede bocalayan tek şirket Ford’da değil. Hatırlarsanız geçtiğimiz dönemlerde elektronik araç devi Tesla’da USB bağlantı noktası olmayan bazı araçlarını satmış ve ileriki tarihte kurulabilir duruma getirmişti. Elbette ki araç üreticilerinin bu yolları tercih etmesi pek de sağlıklı değil. Ancak bu noktada üreticilere dur demek de kullanıcıların elinde…

Peki siz konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Ford’un çipsiz araçları satışa çıkarması ilerleyen dönemlerde şirkete sorun açabilir mi? Yoksa çip sıkıntısı nedeniyle kullanıcılar kaderlerine razı mı olacak? Görüşlerinizi ve önerilerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir