Taraftarların favori konsol futbol oyunları olan FIFA serisinin iki ortağı yollarını ayırma kararı verdi. FIFA ve EA Sports’tan ayrıldı. Oyun EA Sports FC adı altında devam ederken FIFA 2024 adında yeni bir oyun geliyor.

EA Apex Legends ile 2 milyar dolar kazandı

FIFA’nın en sevilen oyunlarında Onlarca yıllık ortaklık yıkıldı. Video oyunu üreticisi Electronic Arts (EA) ile futbolun küresel yönetim organı FIFA arasında bir aydır süren müzakereler bir anlaşmaya varamadı. EA Başkanı Andrew Wilson, FIFA ile dostane bir şekilde ayrıldığını söyledi.

FIFA ayrılıyor, EA Sports geliyor

EA ve FIFA arasındaki anlaşma, bu yıl Katar’daki Dünya Kupası’ndan sonra sona erecek. Ancak FIFA ve şirket, anlaşmayı önümüzdeki yaz yapılacak Kadınlar Dünya Kupası’nı da kapsayacak şekilde genişletme konusunda anlaştılar. EA, önümüzdeki yazdan itibaren oyunun adının FIFA değil EA Sports FC (Futbol Kulübü) olacağını duyurdu.


İsim değişikliği ardından oyun nasıl değişecek?

FIFA ve EA arasındaki ortaklığın sona ermesi oyunun adından başka büyük bir fark yaratmayacaktır. Dünyaca ünlü kulüplerin ve yıldızların çoğu, takımları ve ligleri ile ayrı lisans anlaşmaları yoluyla EA’ya bağlıdır. Önümüzdeki yıldan itibaren oyunda Dünya Kupası ve FIFA etkinlikleri olmayacak.

EA’ya büyük destek

Bölünmenin duyurulmasından hemen sonra EA, hem konfederasyonlardan, hem birliklerden hem de kulüplerden destek bildirimleri aldı. UEFA ve CONMEBOL müsabakaları EA’da devam edecek. Premier Lig CEO’su Richard Masters şunları söyledi:

“EA Sports, Premier Lig’in uzun vadeli ve değerli bir ortağıdır ve yeni dönemde birlikte çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyoruz” 

Ayrıca Almanya ve İspanya liglerindeki yetkililer EA ile devam edeceklerini açıkladılar. Şampiyonlar Ligi EA’da kaldı.

20 yılda 20 milyar dolarlık satış

FIFA Serisi, son 20 yılda EA Sports ve FIFA için karlı bir ortaklık kurdu. Son yirmi yılda oyun 20 milyar doların üzerinde sattı. En son anlaşma 10 yıl önce imzalandı. FIFA her yıl EA’dan aldıkları 150 milyon doların iki katını talep ettiğinde iki ajans bir anlaşmaya varamadı.

Aldıkları lisans ücretinin iki katına çıkarılmasını talep eden FIFA Başkanı Gianni Infantino, buna ek olarak EA Games’ten diğer video oyunu şirketlerine isim satma özgürlüğü talep etti. FIFA’nın bu noktadaki bakış açısına göre, EA ile yapılmış olan anlaşma yeni platformların ortaya çıktığı  dijital dünyada şirketin diğer seçeneklerini sınırlandırıyor.

EA’ya rakip olacak

FIFA, 2024’te çıkacak futbol temalı oyunlar için şimdiden birçok teklifi kabul etti. Bu oyunlar, EA Sports versiyonunun hayranlarının aşina olduğu maç simülasyonlarının aynısını sunmayacak. Bunu yapmak için tüketicilerden FIFA’nın rekabetçi bir futbol oyununu piyasaya süreceğini duyurduğu 2024 yılına kadar beklemeleri isteniyor.

Infantino iddiali: En iyisi olacak

Gianni Infantino, adında FIFA geçecek olan yeni oyun hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Sizi temin ederim ki FIFA adına sahip oyun futbolseverler için en iyisi olacak”

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir