Facebook ve çatısı altında yer alan diğer iki platform olan Instagram ve WhatsApp’ın çöküşü üzerinden saatler geçti. Kısa bir süre önce ise Facebook platformunun alan adının satıldığı dile getirilmişti. Fakat hiç kimse ne olduğunu anlamadan alan adı tekrar Facebook bünyesine geri döndü. 

Bilindiği üzere dün akşam saatlerinde WhatsApp, Facebook ve Instagram çökme sorunu ile karşı karşıya geldi. Saatlerdir erişim sağlanamayan platformlar, kısa süre içerisinde konu ile ilgili açıklamalar yaptılar. Ardından ise bir Twitter kullanıcısı, Facebook’la ilgili son derece şaşırtıcı bir açıklamada bulundu. Chad Loder adlı şahıs, Twitter üzerinden paylaşmış olduğu görselde, Facebook platformunun alan adının satışa sunulduğunu gösterdi. Loder; Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın DNS A ve DNS AAAA kayıtlarının hedef alındığı dile getirildi. Kısa süreli de olsa şaşkınlığa sebep olan bu alan adları, tekrar Facebook Inc.’ye geri döndü.

DNS A kaydı nedir?

DNS A, herhangi bir sitenin alan adının IP bilgilerini kapsar. Bu formül, IPv4 tipi adresler için geçerli olacak. IPv6 tipi adresler ise DNS AAAA tercih edilir. Bu formüllerde yer alan adları ile beraber internet kullanıcıları, sitelerin IP adresi yerine belirlenen alan adını tarayıcıya yazarak bağlanabilirler. 

17

Bu durum Twitter CEO’sunun gözünden kaçmadı

Chad Loder, Twitter’da Facebook.com’un Facebook şirketinin bünyesinden çıktığını gösteren bir görsel paylaştı. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada durum, Instagram ve WhatsApp için de bu şekildeydi. Platformların Twitter’dan yaptıkları “elimizden geleni yapıyoruz” açıklamasından sonra Twitter CEO’su Jack Dorsey’den de paylaşım gecikmedi. Dorsey, Loder’ın paylaşımını “Ne kadara?” ifadeleriyle retweet’ledi. 

Alan adı tekrar Facebook’ta

WhatsApp, Facebook ve Instagram platformlarında yaşanan erişim sorunu çözülmüş gibi gözüküyor. Fakat bu alan adreslerinin boşa çıkması olayı durumu biraz gizemli hale getiriyor. “Ne gibi bir durum yaşandı da bir anda Facebook’un alan adları satışa çıktı?” soruları gündemde yer alıyor. Bu sadece bir hatadan da kaynaklanıyor olabilir. Alan adlarının boşa çıkmasının ardından kısa bir süre sonra tekrar Facebook Inc.’nin bünyesine geri döndü.

Kötü kodlanmış site araçları bu duruma sebep olmuş olabilir

Bir diğer açıdan ise Facebook’un alan adının satışa çıkarıldığını gösteren bu ilan, internet kötü kodlanmış olan herhangi bir aracından veya çöküş anında, bu durumdan faydalanmak isteyen bazı rakip alan adı satıcılarından dolayı kaynaklanıyor olabilir. Öyle ki Facebook, kendi alan adı kaydını daha önce satın aldığı Registrarsafe üzerinden kaydediyor. Yani Facebook’un alan adı hala Facebook bünyesinde yer alıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir