Facebook Perşembe günü, yeni nesil yapay zeka modellerini eğitmek için dünyanın dört bir yanından 2.200 saatlik birinci şahıs çekimlerini topladığı bir araştırma projesini duyurdu.

Proje Ego4D olarak adlandırılıyor ve bir insan perspektifinden çekilen video görüntüleri kullanılarak eğitilmiş AI modellerinden yararlanabilecek çok sayıda proje üzerinde çalışan Facebook’un Reality Labs bölümü için çok önemli olduğunu kanıtlayabilir. Buna, geçen ay Facebook tarafından yayınlanan Ray-Ban Stories gibi akıllı gözlükler ve Facebook’un 2014 yılında 2 milyar dolarlık Oculus’u satın almasından bu yana yoğun yatırım yaptığı sanal gerçeklik alanında şirket öncü olmak istiyor gibi duruyor.

Görüntüler, yapay zekaya, bir gözlük veya Oculus başlığı aracılığıyla birinci şahıs bakış açısıyla görebileceğiniz gerçek dünyadaki veya sanal dünyadaki bir şeyi anlamayı veya tanımlamayı öğretebilir.

Facebook, Ego4D veri setini Kasım ayında araştırmacıların kullanımına açacağını şu ifadelerle açıkladı; “Açık bir veri seti ve araştırma zorluğu olan bu sürüm, bizim için dahili olarak ilerlemeyi hızlandıracak ve aynı zamanda akademik toplulukta geniş ölçüde harici olarak katalize edecek ve diğer araştırmacıların bu yeni sorunların üstesinden gelmesine izin verilecek.”

106938865 1631130933355image from ios 1

Facebook’taki araştırma bilimcisi Kristen Grauman konuyla ilgili verdiği bir demeçte şu açıklamayı yaptı “Geleneksel olarak bir robot, dünyada bir şeyler yaparak ya da kelimenin tam anlamıyla, bir şeylerin nasıl yapılacağının gösterilmesi için elde tutularak öğrenir. Sadece kendi deneyimlerimizden yola çıkarak videodan öğrenmelerine izin verecek açıklıklar var. “

Facebook ve 13 üniversite ortağından oluşan bir konsorsiyum, birinci şahıs görüntüleri yakalamak için dokuz ülkeden 700’den fazla katılımcıyla çalıştığı öğrenildi. Facebook, Ego4D’nin, kendi türündeki diğer veri setlerinden 20 kat daha fazla çekim süresine sahip olduğunu söylüyor.

Facebook’un üniversite ortakları arasında ABD’deki Carnegie Mellon, Birleşik Krallık’taki Bristol Üniversitesi, Singapur Ulusal Üniversitesi, Japonya’daki Tokyo Üniversitesi ve Hindistan’daki Uluslararası Bilgi Teknolojisi Enstitüsü ve gibi kuruluşlar yer aldı. Görüntüler ABD, İngiltere, İtalya, Hindistan, Japonya, Singapur ve Suudi Arabistan’da çekildi. Facebook, projeyi Kolombiya ve Ruanda da dahil olmak üzere daha fazla ülkeye genişletmeyi umduğunu söyledi.

Grauman açıklamalarına ek olarak “Bu proje için önemli bir tasarım kararı, her şeyden önce alanında lider uzmanlar olan, bu sorunlarla ilgilenen ve onları takip etmeye motive olan ancak aynı zamanda coğrafi çeşitliliğe sahip ortaklar istedik” dedi.

Ego4D’nin duyurusu Facebook için ilginç bir zamanda geleceğini söylemek yanlış olmaz. Şirket, donanım konusundaki çabalarını istikrarlı bir şekilde artırıyor. Geçen ay, ilk akıllı gözlüğü olan 299 dolarlık Ray-Ban Stories’i piyasaya sürmüştü. Ve Temmuz ayında Facebook, özellikle birden fazla insanın aynı anda yaşayabileceği dijital dünyalar yaratmayı içeren bir kavram olan “metaverse” üzerinde çalışacak bir ürün ekibinin kurulduğunu duyurmuştu. Şirketin yapay zeka ve arttırılmış gerçeklik alanındaki yatırımlarına baktığımızda ilerleyen yıllarda Facebook’un bu alanda bir dev haline gelebileceği varsayımını da yapabiliriz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir