Dönem dönem belirlediği stratejileri ile gündemde yer alan Facebook, Giphy’yi satın alma işlemleri esnasında yapmış olduğu usulsüz davranışlar karşısında para cezası aldı. 

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından biri olan Facebook, her geçen gün farklı bir olay ile gündemde yer almaya devam ediyor. Mark Zuckerberg’in kurucusu olduğu bu şirket, Facebook, WhatsApp, Instagram ve Messenger uygulamaları ile beraber dünyanın en büyük sosyal medya ağını kurmuş durumdadır. Öyle ki geçtiğimiz aylar içerisinde yapılan açıklamalar ile beraber platformdaki aylık kullanıcı sayısının 3.5 milyarın üzerinde çıkmış durumdadır. 

Facebook, değişim ve gelişim hedefleri doğrultusunda yapmış olduğu bazı anlaşmalar içerisinde usulsüzlük yaptığı gerekçesi ile başı derde girdi. Şirketin ticari uygulamaları ile ilgili olarak  ABD hükümetinin artan baskıları ile karşı karşıya kaldığı zamanlar içerisinde, İngiltere’den gelen ceza haberi Mark Zuckerberg’i oldukça zorlu bir sürece sokuyor. 

CMA’dan Facebook’a yüklü miktarda ceza

13 8

Facebook, geçtiğimiz yıl en büyük GIF platformu olan Giphy’i 400 milyon dolar karşılığında satın alarak kendi bünyesine dahil etmişti. Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA), yapılan bu anlaşmanın ardından bir inceleme ile gündeme geldi. CMA, satın almadan önce Facebook’un kendilerinden onay almaları gerektiğini dile getirdi. Bu uyarılara pek de dikkat etmeye şirkete yüklü miktarda ceza kesildi. CMA, Facebook’a 69.6 milyon dolarlık para cezası kesmesi ile adından söz ettirdi.

CMA’dan bir yetkili açıklamasında, “İlk kez bir şirketin, CMA tarafından istenen bilgileri kasıtlı olarak vermediğine şahit olduk.’” dedi. Facebook’a yapılan uyarılara rağmen gerekli bilgilendirmelerin yapılmaması konusunda ısrarcı hareket ettiği dile getirildi. Söz konusu bu yüklü cezanın ardından Facebook tarafından da cevap geldi. Bir şirket sözcüsü, “Facebook olarak duruma iyi niyetle yaklaştık, CMA’nın haksız kararına kesinlikle katılmıyoruz.” dedi. Ceza yalnızca bu sebeplerden dolayı da değildir. Şirket, uyumluluk şefini CMA’nın onayı alınmadan iki kez değiştirdiği için de 690 bin dolar ceza ile karşı karşıya gelmişti. Facebook şirketi, sık sık aldığı yüksek rakamlı cezalar ile gündeme gelmeye devam ediyor. Bu konu hakkında elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlı olup yakın zamanda yeni bilgiler elde edilebilir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir