Oyun salonlarından internete taşınan ve sosyalleşen oyun kültürünün Türkiye’deki öncülerinden olan Casper Excalibur, oyun kültürünün değişimini 5 madde ile anlattı.

Türkiye’de 90’larda popüler olan oyun salonlarında jetonlar ile oyunlar oynanırken atariler, bilgisayarlar ve günümüzde League of Legends gibi oyunlara geçiş yapıldı. Oyunların yüksek performans ve sorunsuz bir şekilde oynanabilmesi adına oyuncu bilgisayarları ve donanımları tercih ediliyor. Teknolojide Casper’ı tercih edenlerin favori serisi olan Casper Excalibur’dan oyun dünyasının değişen ve gelişen evrimine ışık tutuyor.

İşte Casper Excalibur’dan oyun kültürüne dair 5 gerçek

İlk adımlar atılmaya başlandı

Günümüzdeki oyun kültürünün ilk adımları 2000’li yıllarda atılmaya başlandı. Bu alanın öncü oyunları ise EverQuest ve World of Warcraft gibi online oyunlar oldu. Kısa sürede milyonlarca oyuncuya ulaşarak bir akım haline gelen oyunlar, böylece yeni geliştirilecek oyunlara da rehberlik etti. Ayrıca bu dönemde popülerlik kazanan 4Chan tarzı web siteleri de gelişimde önemli bir rol oynadı.

Cosplay

Japonya’da popüler hale gelse de Cosplay kavramının dünyada tanınması geç olmadı. Oyun ve animenin ön planda olduğu cosplay, oyunlardaki karakterlerin daha fazla önemsenmesini sağladı. Kısa süre içerisinde bu durum diğer oyunlara da yansıdı ve oyunların vazgeçilmez unsurlarından birisi haline geldi.

Online yayınlar

Online oyunların yaygınlaşması ve popülerlik kazanması, yayıncılıkta da yer buldu. YouTuberlar ya da Twitch üzerinden yayın yapan yayıncılar, oyunların popülerlik kazanmasında etkili olmaya başladı. Yeni oyunları öğrenmek, yeni oyuncular ile tanışmak, oyunlara dair fikir alışverişi yapmak oyun ekosisteminde olan herkes için cazip hale geldi.

Sanal gelişiyor

Oyun dünyasında VR ve AR ile sanallık çok daha artıyor. Sınırların kaldırıldığı bu dünyada sanal ile gerçeklik bir arada harmanlanıyor. Etkinlikleri takip etmek için sanal arenalarda yer almak, diğer kullanıcılar ile sanal stadyumlarda yan yana oturmak gibi sanal deneyimler, oyuncuların her geçen gün daha fazla dikkatini çekiyor.

Oyun kültürü mobilleşiyor

Mobilleşmenin arttığı oyun dünyasında, bu dünyaya özel oyuncu laptopları ve donanımlar artık olmazsa olmaz. Güçlü donanımlarıyla sorunsuz bir deneyim sunacak işlemciler, ekran kartları, depolama alanları, soğutma sistemleri kendi ekosistemini yaratmış durumda. Bu dünyaya giriş yaparak oyunlardan keyif almak isteyenler ise oyuncu laptopları ya da donanımlarıyla daha iyi bir deneyim yaşayabiliyor.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir