Türkiye ile ilişkilerini normale çevirmek isteyen Ermenistan, Türkiye menşeli olan ürünler için uyguladığı ambargoyu kaldırma kararı aldı. Söz konusu bu ambargo, 2021 yılının ilk aylarında Dağlık Karabağ savaşında Türkiye’nin Azerbaycan’a verdiği destek sebebiyle uygulanmıştı. 

Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan savaşta Ermenistan, Türkiye’nin Azerbaycan’a verdiği destek sebebiyle 1 Ocak 2021 tarihinde Türk menşeli ürünlere altı aylığına ambargo uyguladığını duyurmuştu. Ermenistan hükümeti, haziran ayında ambargo kararında devam edeceklerini ve 2021 yılının sonuna kadar geçerli olacağını  belirtti. Geçtiğimiz hafta içerisinde Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Türkiye ile olan ilişkileri ön koşul şartı olmadan normalleşmeye hazır hale geldiği belirttikten sonra bugün önemli bir gelişme daha yaşandı. Ermenistan Ekonomi Bakanlığı, Türk menşeili ürünlerin ithalatına yönelik olan ambargonun uzatılmamasına yönelik kararlar verildi. 

42 1

Türk menşeli ürünler, Ermenistan’a üçüncü bir ülke üzerinden giriş yapıyordu

Esasında Türkiye ve Ermenistan arasından direk olarak ürün alışverişi yapılmıyordu. Türkiye, Dağlık Karabağ’ın işgali sebebiyle 1993 yılında Ermenistan sınırını kapatmıştı Ermenistan’a giden Türk menşeli ürünler ise üçüncü taraf ülkeler üzerinden giriş yapıyordu. Ermenistan gümrüğü verilerine bakıldığında 2019 yılında ülkeye 268 milyon dolar değerinde Türkiye üretimi ürünler girdi. Bu rakam, 2020 yılında 230 milyona kadar geriledi. Ermenistan ve Türkiye ilişkilerinin normal hale dönmesi halinde özel temsilcilerin ilk toplantısının ocak ayı içerisinde üçüncü bir ülke üzerinden giriş yapması planlanıyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir