Dünyanın popüler oyunlarından Fortnite’ın yapımcısı Epic Games, Apple’a karşı verdiği yasal mücadelesinde 35 ABD eyaletinden destek almayı başardı. 

Epic, mahkemede Apple’ın uygulama içi satın alımlardan almış olduğu %30 kadar çıkan kesintiye itiraz etti fakat yargıç davasını kanıtlayamadığına karar verdi. Başarılı oyun yapımcısı söz konusu bu verilen karara eylül ayı içerisinde itiraz etmişti. Geçtiğimiz hafta, 35 eyalet başsavcısı, Microsoft ve Electronic Frontier Foundation kampanyanın grubu bu itirazı desteklemek adına bilgilendirme de bulundu.

Ciddi bir rekabet var

Epic, Apple’ın iOS platformu üzerinde yapılan kontrollerin bir tekem anlamına geldiği savunuldu. Fakat yargıç Yvonne Gonzalez-Rogers, “Mahkeme Apple’ın tekelci olduğu sonucuna varamaz” dedi.

3

Apple, kararın “baştan beri bildiklerimizi doğruladığını – App Store’un anti-tröst yasasını ihlal etmediğini” söyledi. “Apple, iş yaptığımız her segmentte zorlu bir rekabetle karşı karşıya ve müşterilerimizin ve geliştiricilerin, ürünlerimiz ve hizmetlerimizin dünyanın en iyileri olduğu için bizi tercih ettiğine inanıyoruz” dedi. Fakat Epic Games’in başkanı Tim Sweeney, kararın “geliştiriciler veya tüketiciler için bir kazanç olmadığını” söyledi ve “mücadeleye devam etme” sözü verdi.

Pazar alanı güvenilir

Microsoft, Electronic Frontier Foundation ve 35 eyalet başsavcısından oluşan bir koalisyon, davanın tarafı olmayan fakat davayla ilgilenen bir tarafından sunulan, genellikle de sonucu etkileme umuduyla bilgi vermek veya uzmanlık sunan yasal belgeler olan amicus bilgilendirmelerini dosyaladı. Bu dosyanın özetinde ise Utah liderliğindeli eyalet başsavcıları koalisyonu, Apple’ın eyaletlerin sınırları içerisinde “mobil uygulama geliştiricilerine” ve “milyonlarca vatandaşa zarar verdiğini” söylüyor. Bu arada Microsoft, “Çok az şirket bu kadar büyük bir ekonomik faaliyet yelpazesinin aktığı boruyu kontrol etti” dedi.

ABD Adalet Bakanlığı aynı zamanda, bazı yorumlar tarafından Epic’in pozisyonunu en etkili şekilde desteklediğini iddia ettiklerini ayrı bir amicus bilgilendirme sundu. Apple konu ile ilgili olarak şunları dile getirdi; “Kararın temyizde onaylanacağı ve Epic’in mücadelesinin başarısız olacağı konusunda iyimseriz. App Store’un tüketiciler için güvenli ve güvenilir bir pazar yeri ve geliştiriciler için harika bir fırsat olmasını sağlamaya kararlıyız”. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlıdır. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir