Akıllı telefon pazarı 2022 yılı için küçülmeye gitti. Enflasyon her alanda olduğu gibi akıllı telefon pazarında da etkisini gösterdi ve pandemi sonrasında ortaya çıkan küresel enflasyon ile beraber pazara olan ilgi bir hayli düşmüşe benziyor. Son birkaç yıldır akıllı telefon pazarı ve üreticilerinin elde ettikleri gelir azalmaya devam ediyor. Covid-19 ile beraber sonraki 2 yıl süren pandemi ile satışlar ve üretimler bir hayli azalmıştı. Artan küresel enflasyon da bu durumun üzerine tam etki göstermiş oldu. Birçok sebeple beraber en çok etkilenen pazarlardan birisi akıllı telefon dünyası olurken, kullanıcılar artık eskisi kadar akıllı telefon yenilemiyorlar.

Akıllı telefon pazarı 3 ayda küçülmeye gitti

78

Geçtiğimiz yıllarda genel olarak yukarı ivme gösteren akıllı telefon pazarı, dönemsel olarak gerilemeler yaşıyordu. Ancak son aylarda ciddi bir küçülmeye gitti ve 3 ay gibi bir sürede yüzde 9 küçüldü. Özellikle 2020 yılından bugüne ise Pazar hacmi oldukça daralmaya gitti. İstisna olarak 2021 yılının ilk yarısında pandemi etkisi ile beraber teknoloji satın alımı bir hayli artmıştı. Bu dönemde yüzde 30 ve 2.çeyrekte ise yüzde 10’luk bir büyüme yaşanmıştı. Ancak o günden veri ivme sürekli aşağı yönlü olmaya devam etti.

Baktığımız zaman 2020 yılının tüm çeyreklerinde yüzde 1 ile 15 arasında bir küçülme yaşandı. Bu yıl ise ilk çeyrekte yüzde 10 şimdi ise yüzde 9’luk bir küçülme ile çeyrek kapatılmış oldu. Küresel enflasyon başlıca sebepler olurken, kullanıcılar yeni cihazlara olan ilgisinin azalması da etmenler arasında yer aldığını belirtelim. Samsung Galaxy S serisinde yaşadığı kaybı A serisi ile telafi ederek Pazar payını yüzde 18’de 21’e çıkarmayı başarmıştı. Apple ise iPhone 13’e olan ilgi ile yüzde 17 büyüme sağlamış ve 2.sıraya yerleşmişti.

Ancak satış adetleri tarafında küçülme bulunuyor. 2021’in ilk çeyreğinde 350 milyon, ikinci çeyreğinde ise 250 milyon adete yakın akıllı telefon satışı gerçekleşti. İlk 6 ayda 600 milyon adet ve aylık ortalama ise 100 milyon cihaz anlamına geldiğini belirtelim. Bu yıl ise birinci ve ikinci çeyrekte toplam 200 milyonunu üzerinde satış gerçekleşti.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir