İlk ve en güvenilir kripto para birimi olarak bilinen Bitcoin (BTC), günden güne yeni kullanım alanları kazanarak daha popüler hale geliyor. Ethereum (ETH) yeni projelerin ve DeFi ekosisteminin önünü açarken, Bitcoin (BTC) ise kripto sektörünün güvenilir limanı olarak yerini sağlamlaştırıyor. Öyle ki günümüzde birçok uzmana göre Bitcoin, tıpkı altın gibi iyi bir enflasyondan korunma aracı olabilir. Bunun sağlayan temel unsur ise elbette Bitcoin’in 21 milyon coin ile sınırlı arzı ve güvenilir yapısı.

Bu yazıda önce Bitcoin’in neden en güvenilir kripto para birimi olduğuna bakacağız. Ardından Bitcoin nasıl satın alınır sorusuna cevap vereceğiz.

Bitcoin (BTC) neden güvenilir?

Bitcoin (BTC), dünyadaki ilk merkeziyetsiz blok zincir ve kripto para birimidir. Temel amacı güvenli, hızlı ve ucuz şekilde eşler arası para transferine olanak sağlamaktır.

Bununla birlikte, öncelikle merkeziyetsiz bir blok zincir olduğu için güvenilirdir. Bitcoin ağındaki işlemleri dünyanın dört bir yanındaki madenciler sağlar. Madenciler, bilgisayarlarının ya da madencilik cihazlarının hesaplama gücü ile işlemleri doğrular ve blok zincire yeni bir blok olarak ekler. Yani Bitcoin işlemleri tek bir merkez tarafından değil, farklı coğrafyalara dağılmış birçok bilgisayar tarafından gerçekleştirilir.

BTC’nin tek bir yönetim organı da yoktur; ağa dair kararlar, ağın katılımcıları tarafından alınır. İşte bu özellikler, Bitcoin’i merkeziyetsiz kılar. Merkeziyetsiz olması ise bu kripto para birimine hükümetlerin ya da başka harici güçlerin müdahale edemeyeceği, sansür uygulayamayacağı anlamına gelir. Bir devlet Bitcoin madenciliğini ya da Bitcoin’in ödeme aracı olarak kullanılmasını yasaklayabilir ama Bitcoin blok zincirine ve doğal olarak Bitcoin işlemlerine müdahale edemez. Yani yapısı gereği sansüre dayanıklı bir finansal enstrümandır. Bu nedenle ağı kapatmak da mümkün değildir.

Diğer yandan güvenilirliği açısından merkeziyetsiz olması, onu siber saldırılara karşı da korur. Bitcoin blok zinciri bugüne kadar hiç hacklenememiştir. Blok zinciri ele geçirmek isteyen bir saldırganın, ağda faaliyet gösteren düğümlerin en az yüzde 51’ini kontrol edebilmesi gerekir. Ancak Bitcoin madenciliği yüksek enerji harcayan, maliyetli bir süreç olduğu için bu hiç kârlı değildir. Üstelik Bitcoin madencileri farklı coğrafyalara dağılmıştır. Aslında her bir Bitcoin madencisi, farklı coğrafyalardaki farklı birer sunucu sayılabilir. Farklı coğrafyalara dağılmış olmaları, onların yüzde 51’ini ele geçirmeyi neredeyse imkansız kılar.

en guvenilir kripto para birimi bitcoin nasil satin alinir
Bitcoin nasıl satın alınır?

Enflasyondan korunma aracı olarak Bitcoin

Bitcoin (BTC), tıpkı altın gibi arzı sınırlı olan bir varlıktır. Bitcoin arzı 21 milyon coin ile sınırlandırılmıştır. Üstelik üretilen her 210 bin blokta bir, yani yaklaşık her 4 yılda, Bitcoin madencilik ödülleri yarı yarıya azaltılmaktadır. Bir başka deyişle, madencilere, işlemleri doğrulamaları karşılığında belirli miktarda verilen BTC gittikçe azalmakta; yani zaman geçtikçe daha az BTC üretilmektedir. Bu da Bitcoin’i deflasyonist bir kripto para birimi yapar.

Birçok uzman, kısa vadede fiyatı çok oynayabilse de Bitcoin’in uzun vadede hep değerlendiğinin altını çiziyor. Bu uzmanlara göre Bitcoin, enflasyondan korunma aracı ve değer saklama aracı olarak da güvenilir bir varlıktır.

Bitcoin (BTC) nasıl satın alınır?

Peki, en güvenilir kripto para birimi Bitcoin nasıl satın alınır? Bilindiği gibi kripto paralar, kriptografik yöntemler ile korunan dijital para birimleridir. Yani Bitcoin satın almak için bankaya ya da döviz bürosuna gitmeniz gerekmez. Üstelik, hiçbir ülkeye ait değildir. Dünyanın her yerinden güvenle ve kolayca Bitcoin almak mümkündür.

BTC, kripto para borsaları üzerinden satın alınır. Bitcoin satın alımlarında itibari para birimleri kullanılabileceği gibi başka kripto paralar da kullanılabilir. Yani BTC/USD, BTC/TRY gibi paritelerle beraber BTC/ETH, BTC/XRP, BTC/DOGE gibi paritelerde de işlem yapabilirsiniz.

Türk lirası ile Bitcoin satın almak

Türkiye’den Türk lirası ile Bitcoin (BTC) satın almak tamamen yasaldır ve çok kolaydır. Türkiye’nin köklü kripto para borsalarından Bitlo’ya üye olup hesabınıza Türk lirası yükleyebilir ve Bitlo üzerinden Türk lirası ile Bitcoin satın alabilirsiniz. Satın aldığınız BTC’leri daha sonra yine Bitlo üzerinden satabilir ya da kripto para cüzdanınıza transfer edebilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir