Bilgisayar dünyasında yılın ikinci çeyreğinde kaç adet bilgisayar satıldığı ve en çok satan bilgisayar markaları açıklandı. IDC tarafından gerçekleştirilen bir araştırma ile bilgisayar pazarında oldukça ciddi bir daralma olduğu gözüküyor. ABD merkezli Pazar araştırma şirketi olan International Data Corparation, 2022 yılının ikinci çeyreğine yönelik bilgisayar satı rakamlarını yayınladı. Yapılan bu araştırmalar ile bilgisayar satışlarının ciddi oranda düşüş yaşadığı gözüküyor. Öyle ki PC üreticileri geçtiğimiz 3 aylık dönemde sadece 71.3 milyon sevkiyat gerçekleştirmeyi başarıyor. Bu rakamın geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %15 düşüş yaşadığı da ifade ediliyor. IDC pazardaki bu daralmanın beklenen şey olduğunu ve Çin’deki COVID-19 kısıtlamaları ile küresel enflasyonun daralma yaşattığı ifade ediliyor.

En çok satan bilgisayar markaları

en cok satan bilgisayar markalari aciklandi

2022 yılı satışları 2021’e göre oldukça düşükken, pandemi öncesi döneme 2018 ve 2019’a göre satışlarda artış olduğu gözüküyor. O dönemlerde sevkiyatlar 62-65 milyon arasında olurken, IDC üst düzey yöneticisi Jitesh Ubrani tarafından yapılan açıklamaya göre telefonlar ve tablet kullanımı yoğun olarak kullanılırken, PC tarafında daralmayı görmeye devam edeceğiz. En çok satış yapan bilgisayar üretici markaları arasında ise Çinli marka Lenovo’nun zirvede olduğunu görüyoruz. 3 aylık süreçte 17.5 milyon satış gerçekleştiren Lenovo’yu HP, Dell, Acer , Apple ve Asus markaları takip ediyor.

  • Lenovo: 17.5 milyon
  • HP: 13.5 milyon
  • Dell: 13.2 milyon
  • Acer: 5 milyon
  • *Apple: 4.8 milyon
  • *ASUS: 4.7 milyon

Yapılan bu araştırmanın 2022 yılının ikici çeyreği ile 2021’in ikinci çeyreği arasında en çok geri düşen şirketler de belli oluyor. Buna göre üç aylık sürecin kaybedeni HP oluyor. Öyle ki geçtiğimiz yılın aynı döneminden sevkiyatlar yüzde 27.6 oranında daha da düştüğünü görüyoruz. HP’nin arkasında yüzde 22.5 kayıp ile Apple ve yüzde 19.2 ile Acer, yüzde 12. Kayıp ile ise Lenovo takip ediyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir