Geçen hafta Twitter’ı satın alan Elon Musk, Apple’ın düzenli ücret kesintilerini resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla eleştirdi.

Apple, App Store geliştiricilerinin uygulama içi/oyun satın alımları için kendi ödeme sistemlerini kullanmasını istiyor ve bu birçok ülkede gerekli. Bunun arkasında şirketin bu ödemeden aldığı %30 komisyon var. Google Play Store’un da içinde bulunduğu bu süreç, uzun yıllardır yoğun bir şekilde eleştiriliyor. Bu isimler arasında dünyanın en zengin adamı Elon Musk da yer alıyor.

Musk, bugün Twitter’da iki farklı mesaj yayınlayarak Apple’ın komisyon oranının olması gerekenden 10 kat fazla olduğunu söyledi. Bunun doğru olduğuna açıkça inanmadığı iddiasıyla Musk, daha önce Apple’ı bu durum da dahil olmak üzere başka bazı konularda eleştirmişti. Elon Musk’ın Apple ile ilgili en ünlü açıklamalarından biri otomotivle ilgiliydi. Musk, geçtiğimiz yıllarda kendisine yöneltilen soruya şu verilerle yanıt verdi:

“Apple’ın kendi otomobil projesi için sizin önemli mühendislerinizi almasından endişeleniyor musunuz?” sorusuna, “Önemli mühendisler mi? Onlar bizim işten çıkarttığımız kişileri alıyorlar” cevabını vermişti. Biz her zaman Apple ile “Tesla Mezarlığı” şeklinde dalga geçiyoruz açıklamasını da yapan Musk, “Eğer Tesla’da yapamam diyorsanız Apple’a gidin diyoruz. Bu açıdan şaka yapmıyorum.” demiş ve herkesi epey şaşırtmıştı.

Apple komisyon bedeli yüzünden Epic Games’le davalık oldu

Apple ve Epic Games arasında geçtiğimiz senelerde bu komisyon kesintisi sebebiyle büyük bir yasal savaş yaşanmıştı. Ancak Epic Games uzun duruşmalar sonrasında yasal savaşın açık bir galibi olamadı. Apple, yüzde 30’luk komisyon kesintisini kaldırmadı. Şirket dava sonucunda sadece ufak geliştiricilerden daha az komisyon aldığı bir program başlatmıştı.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir