2023 yılı süresince çeşitli erişim engellemeleri ile mücadele eden Ekşi Sözlük, 2024 yılının başlangıcında da erişim engellemelerinden kurtulamadı. Platformun App Store ve Google Play Store’daki uygulamalarına Türkiye’den indirime yasağı getirildi. 

Platforma olan erişim yasağı şubat ayındaki Kahramanmaraş merkezli depremden bir süre sonra başlamıştı. Erişim engeli mart ayı başlarında mahkeme kararıyla kısmen kaldırılsa da ardından gelen yeni bir kararla erişim engeli sürdürüldü. Platform yönetimi, bu süreçte erişim engelini aşmak için farklı alan adlarına yöneldi. 

Türkiye merkezli en büyük katılımcı sözlüğü Ekşi Sözlük, kamu düzeninin korunması gerekçesiyle erişim engeli aldı.
Ekşi Sözlük 2023 yılı başından itibaren çok sayıda çeşitli erişim engellemeleri aldı.

Kronolojik sırayla Ekşi Sözlük’ün karşılaştığı erişim engellerinin kronolojik sırası şu şekilde:

  • 21 Şubat 2023: İlk alan adıyla eksisozluk.com, BTK’nin 490.05.01.2023.-100029 sayılı kararı ile erişimi engellendi.
  • 22 Şubat 2023: Erişim engeli, BTK tarafınca “Milli Güvenlik” gerekçe gösterilerek sürdürüldü ve bu daha sonraki kararlarda da etkili oldu.
  • 2 Mart 2023: Platformun yapmış olduğu itiraz kısmen kabul edilerek engelleme kaldırıldı, fakat bu karar Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğinin 2023/2003 sayılı yeni bir kararı ile yeniden erişimi sınırlandırıldı.
  • 13 Mayıs ve 15 Mayıs 2023: eksisozluk2023.com ve eksisozluk42.com alan adları, benzer gerekçeler öne sürülerek erişime engellendi.
  • 14 Aralık 2023: En son engellemeye maruz kalan eksisozluk1923.com adresi de yine benzer gerekçeler öne sürülerek erişimi engellendi.

Mobil platformlarda tarayıcı üzerinden Ekşi Sözlük’e erişilebiliyor

App Store ve Google Play Store üzerinden Ekşi Sözlük mobil uygulamasını indirmek hala mümkün olmasa da mobil platformlarda tarayıcı üzerinden erişilebiliyor. Mobil uygulamaları daha önce indirmemiş kullanıcılar tarayıcılarından eksisozluk111.com üzerinden bu platforma erişebilir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir