Ekran kartlarının ömrüleri kullanım alanlarına göre büyük ölçüde değişiklik gösterir. Son on yılda yüzlerce farklı grafik kartı modeli piyasaya çıktı ve bu kadar çeşitli kartlardan elde edilen verileri basit genellemelere indirgemek zor.

Ekran kartı ve sürücü sürümü nasıl öğrenilir?

Şimdiye kadar şunu biliyoruz: Bir Alman perakendecinin 2020 raporuna göre, mevcut grafik kartlarının arıza oranı genellikle %2-5 civarında. Bu oranların perakendecilerden alınan verilere dayandığını da belirtmek gerekir. 2021’de NVIDIA, 9-10 yaşındaki grafik kartları (GTX 600 serisi gibi) için sürücü güncellemeleri sağlamaya devam etti. Dolayısıyla, fazla suistimal edilmemiş bir grafik kartından on yıllık bir ömür bekleyebilirsiniz. Ancak, bu an az ya da çok belirgin olabilir.

Eserin içeriği sayı ne olursa olsun farklılık gösterebilir. Grafik kartlarının üretiminde birçok farklı malzeme ve bileşen kullanılmaktadır. Bu bileşenleri ne kadar yük altına sokarsanız, parçalar o kadar hızlı bozulur ve tamamen arızalanma olasılıkları o kadar artar. Bu nedenle, sadece yoğun kullanım, kartın hizmet ömrünü etkiler.

Sisteminizde veya işletmenizde kullandığınız kartın arıza oranı GPU kullanımı gibi değişkenlere bağlıdır. Çalışma ortamı ne kadar temiz? devredeki sıcaklık dalgalanmalarının doğası ve derecesi ile kartın açılıp kapatılma sayısı. Bu ürünler birçok parçaya sahip karmaşık cihazlar olduğu için her biri farklı şekillerde arızalanabilir veya arızalanabilir.

Ekran kartı sıcaklığında neye dikkat edilmeli?

GPU çekirdek sıcaklığının 80 dereceyi aşması iyi değildir, ancak bazı GPU’lar ısınma eğilimindedir. Örneğin AMD’nin RX Vega serisi, tipik oyun koşullarında 80 dereceye kolayca ulaşabilir. RTX 30 serisi ve RX 6000 serisi gibi modern GPU’lar ise 80 derecenin üzerine çıkma eğiliminde değil. Bu noktada daha yüksek bir sıcaklık fark edebilirsiniz, bu durumda soğutma sistemi devreye girer ve sıcaklık düşer. Ancak sürekli yüksek sıcaklıklar iyi şeylerin işareti değildir.

GDDR6X bellek teknik olarak 110 dereceye kadar çıkabiliyor. GDDR6X belleğe sahip RTX 3070/3080/3090 ekran kartlarının performansı 110 derecede ve hatta bazen 106-108 derecelerde düşmeye başlıyor. Tabi biz bu çipleri 100 derecenin altında tutmayı seviyoruz. Ancak sıcaklıklar, grafik kartının ve soğutma sisteminin modeline bağlı olarak değişecektir.

Grafik kartının aşırı ısındığını ve yavaşladığını düşünüyorsanız oyunu bir süre oynayabilir ve yazılımın oluşturduğu log dosyalarını kontrol edebilirsiniz. O zamanki sıcaklıklara ve özellikle süreçteki frekans oranlarına (1895 MHz gibi) bakın. Daha sonra bu değerleri ASUS, MSI ve Gigabyte gibi üreticilerin özellikleriyle karşılaştırabilirsiniz. Ek olarak, kartınızın değerlerini geçmişte takip ettiyseniz, muhtemelen ne kadar hızlı frekansa ulaştığını biliyorsunuzdur.

GPU’nuz üreticinin belirttiği sayılardan çok daha yavaş çalışıyorsa, kartın kendisi boğuyor olabilir. Bu senaryolarda bile, GPU saatleri başlangıçta yüksektir ve zamanla azalır. Örneğin, GPU’nuz yavaş yavaş 1850 MHz’den 1500 MHz’e çıkıyorsa, bu iyi soğutulmuş bir kart için normal bir davranış değildir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir