Akıllı cep telefonların ebeveynler ve çoklar arasındaki ilişkiyi anlamak adına yapılan bir araştırmada dikkat çekici durumlar ortaya çıktı. Bunun yanı sıra çocukların kişisel gelişimleri hakkında da bir takım bilgiler ortaya çıktı. Araştırmaların detaylarına bakıldığında cep telefonlar, annelerin çocukları ile ilişkisini olumsuz bir şekilde etkiliyor. 

Yaşları henüz iki veya üç olan çocuklara sahip olan annelerin katılımı ile yapılan bu araştırma; annelerin akıllı cep telefonları ile gereğinden fazla vakit geçirmesi sonucunda çocukları ile doğru etkileşim kuramadığını gösteriyor. Bilim insanları, bu durumun uzun vadede çocukların gelişiminde olumsuz etkisi olacağını gösteriyor. Araştırmalara ve deneylere başlamadan önce araştırmacılar katılımcılara söz konusu bu deneyin bir anne ve çocuğun ilgilendiği alanları incelemek amacıyla yapıldığını dile getirdi. Burada anlamak gereken şudur ki, deneye katılım gösteren anneler esasında bu çalışmanın esas amacından habersizdir. Araştırma kapsamında sadece anneler yer alıyor olsa da araştırmanın başında yer alan Tel Aviv Üniversitesi akademisyenlerinden Katy Borodkin, elde edilen verilerin yalnızca anneler için geçerli olmadığını belirtti. Elde edilen veriler anneler için geçerli olduğu kadar babalar için de geçerlidir. 

13 9

Telefonlar yüzünden annelerin ilgisi 4 kat kadar azalıyor

Araştırma kapsamında üç farklı durum incelemesi yapıldı. Bunlardan birincisi dil girdisi üzerinden yapılan araştırmalardır. Burada dil gelişim noktasında annenin iletişim kurarak çocuklarına aktardığı bilgilerin oldukça önemli bir noktada değerlendirildiği kanıtlandı. Buna göre ise dil girdisinin az miktarda olması, çocukların kelime dağarcığının genişlememesine sebep olabilir ve bu durum çocukların yetişkinliklerine kadar devam edebilir. Araştırmada anne ve çocuk arasında geçen konuşmaların ne kadar etkili olduğuna dair incelemeler yapıldı. Çocukların anneleri ile sohbet etmesi ile beraber sosyal norm ve etkileşim kazanımları elde ettiğine değiniliyor. Bu detaylarda çocukların dil, sosyal, duygusal ve bilişsel olarak gelişim sağlaması adına son derece önemlidir. 

14 11

Araştırma kapsamında annelere üç görev verildi

Anneler için üç görevin belirlendiği bu deneyde, öncelikle annelerin çocukları ile oyun oynadıkları esnada Facebook’ta herhangi bir sayfaya bakması istendi. Diğer görevde ise yine çocuklarıyla oyun oynayan annelerin oyun sırasında okumaları için dergi verildi. En son ki görevde ise telefon veya dergi gibi herhangi bir araç olmadan çocuklarıyla oyun oynamaları belirtildi. 

Araştırmanın tamamlanmasının ardından Infant and Child Development adlı dergide yayınlanan sonuçlar, annelerin oyun sırasında telefon kullanırken veya dergim okurken çocuklarla kurdukları etkileşimin yaklaşık olarak 4 kat daha azaldığı belirtildi. Burada şunu belirtmek gerekir ki akıllı telefon ve dergi arasından herhangi bir fark bulunmuyor. Ancak akıllı cep telefonun elbette ki daha tehlikeli olduğu belirtiliyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir