Hayatımızda büyük yer kaplayan e-ticaret sitelerinden biri olan ama sonradan Türkiye’den çekilen eBay, ABD Adalet Bakanlığı’na milyonlarca dolar ceza ödeyecek.

eBay, bağımlılık yapan sahte ilaçların üretimine destek oluyor iddiasıyla yargılandı

Çarşamba günü yapılan duyuruyla, ABD Adalet Bakanlığı; uyuşturucu yapımında kullanılan hap pres aletlerinin satışı ile bu hapların yasadışı üretimine destek olduğu iddiasıyla açılan dava sonucunda e-ticaret sitesi eBay’in, 59 milyon dolar cezayı ödemeyi kabul ettiğini açıkladı.

E-ticaret sitesi eBay’de fentanil içerikli sahte ilaçların üretiminde kullanılabilecek binlerce hap presi ve kapsülleme makinesinin satışının CSA gerekliliklerine uymadığı iddia edildi.

Adalet Bakanlığı’nın Opioid salgını davası ile ilgilenen başsavcı yardımcısı Vanita Gupta: “Fentanil içeren sahte haplar, ölümcül aşırı doz salgınına önemli bir sebep oluyor.” dedi. “Bakanlık, bu son derece tehlikeli ilaçların üretilmesine kullanılan ekipmanların satışına destek olan şirketlerin, Kontrollü Maddeler Yasasına uymasını sağlamak için ellerindeki tüm yaptırım önlemlerini almaya kararlı.” diye ekledi.

Adalet Bakanlığı yaptığı bildiride, eBay sattığı hap pres ve kapsülleme aletlerinin satışında federal düzenlemeler yapacağını ve bu düzenlemelere uymaya çabalayacaklarını söyledi.

Amerika’da fentanil sebebiyle her yıl yaklaşık 73.000 kişi ölüyor

ABD’de her yıl aşırı dozdan sebebiyle yaklaşık 100.000 ölümün çoğunluğunu, çok güçlü ve yapay bir opioid olan fentanil oluşturuyor. 2022 yılında uzmanlar 73.000 ölümün fentanil kullanımından olduğunu bildirdi.

Fentanil ticareti, ABD ile Çin arasındaki ilişkileri bozdu

ABD Devlet adamları, Çin menşeli kuruluşları ve bireyleri, ABD’deki uyuşturucu kaçakçılarına ve Meksikalı mafya oluşumlarına fentanil yapımında kullanılan ürünleri tedarik ettikleri iddiasıyla suçladı.

Bu konuda ABD Dış İlişkiler komitesi başkanı Michael McCaul:

“Çin’den gelen fentanil malzemelerinin yasadışı dağıtımı Amerikan toplumunun belini bükmeye devam ederken, sayısız ölüm ve acılara neden oluyor. Böylesi kritik bir konuda ciddi emek gösterip Amerikan halkının hayatlarını korumalıyız.” söyleminde bulunarak devlet yönetimini harekete geçmeye çağırdı.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir