E-ticaret pazarındaki haksız rekabetin önüne geçilebilmesi adına, sektörde bir düzen için devlet harekete geçmişti. Hükümetin üzerinde bir süredir çalışmış olduğu yeni kanun taslağı TMBB Genel kurulunda kabul edildi ve yasa devreye girdi. Özellikle e-ticaret sektöründe oldukça fazla rastlanan haksız rekabet ve tekkelleşmeyi engellemek adına hükümet harekete geçmişti. TMBB Başkanlığına sunulan elektronik ticaret düzenlenmesi hakkındaki kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi yasalaştı. Kanun teklifine göre yetkililerin her alanda daha fazla etkin olacağı gözükürken, özellikle haksız rekabet ve hukuka aykırı noktalarda önemli sorumluluklar verilecek. Milyonlarca TL’ye erişen idari para cezaları gibi yaptırımlar uygulanacakken, oluşan yeni rekabet ortamından ise vatandaşlar avantajlı çıkacak.

E-ticaret kuralları baştan aşağı yenileniyor

.png

Kanun taslağına göre E-ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanun içerisine yeni terim ve kavramlar ekleneceği gözüküyor. Artık internet üzerinden satış yapan kişiler, net bir kavram adı altına yerleşecekler. Bir Pazar yerinde satış yapıp yapmadığına bakılmadan, elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının mal yada hizmetlerinin temeline yönelik sözleşme yapılacak. Bu noktada hizmet sağlayıcılar artık “elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı” olarak tanımlanacak.

Yeni kanunlar ile beraber Ticaret Bakanlığı geniş yetkilere sahip olacak. Bu düzenleme ile haksız rekabet ortamının oluşması engellenecek. Ayrıca tüketicilere gönderilen e-posta ve kısa mesaj bilgileri gibi bilirkişi görevlerine kadar her içerik Ticaret Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilecek.

Yeni e-ticaret düzenlemeleri

  • Mal veya hizmet satışı karşılığında elektronik ticaret hizmet sağlayıcıya yapılması gereken ödemenin, en geç satış bedelinin elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının tasarrufuna girdiği ve siparişin alıcıya ulaştığı tarihten itibaren 5 iş günü içinde eksiksiz yapılmaması.
  • Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı tarafından satış fiyatında tek taraflı değişiklik yapılması dahil olmak üzere, elektronik ticaret hizmet sağlayıcının kampanyalı mal veya hizmet satışına zorlanması.
  • Elektronik ticaret hizmet sağlayıcıyla olan ticari ilişkinin koşullarının, yazılı şekilde veya elektronik ortamda yapılan aracılık sözleşmesiyle belirlenmemesi ya da bu sözleşmenin açık, anlaşılır ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcı tarafından kolay erişilebilir olmasının sağlanmaması.
  • Elektronik ticaret hizmet sağlayıcının aleyhine olacak şekilde aracılık sözleşmesi hükümlerinde geçmişe yönelik veya tek taraflı değişiklik yapılması ya da buna imkan sağlayan herhangi bir hükme aracılık sözleşmesinde yer verilmesi.
  • Herhangi bir hizmet verilmediği veya verilen hizmetin türü ve hizmet bedelinin tutar ya da oranı aracılık sözleşmesinde belirtilmediği halde elektronik ticaret hizmet sağlayıcıdan bedel alınması.
  • Aracılık sözleşmesinde herhangi bir nesnel ölçüte yer verilmediği halde ya da kamu kurumlarına veya adli mercilere başvuruda bulunulduğu gerekçesiyle elektronik ticaret hizmet sağlayıcının sıralama ya da tavsiye sisteminde geriye düşürülmesi, elektronik ticaret hizmet sağlayıcıya sunulan hizmetin kısıtlanması, askıya alınması veya sonlandırılması.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir