E-ticaret sitelerinde sahte ve olumlu yöndeki puanlar tüketicileri kandırıyor. Peki bu duruma karşı nasıl önlem alınır? İşte detaylar.

E-ticaret yaygınlaşmış olsa da bazı hileli yöntemlere de başvurulabiliyor. Kullanıcıların online alışverişlerde en çok dikkat ettiği detaylardan birisi yorumlar. Ürünü ya da hizmeti daha önce alan ve deneyimleyen kişilerin yaptığı yorumlar, alışveriş yapacak kişiler için önemli bir veri sunuyor. Bu durumun farkında olan şirketler ise sahte yorumlar gibi kullanıcıyı aldatacak yöntemlere başvurabiliyor. Bu da tüketiciler için aslında ciddi bir sorunun ortaya çıkmasına neden oluyor.

2023 yılında yapılan bir araştırmada, ürünlerin altındaki yorumların en az yüzde 11’i sahte. Yine online alışverişe yönelik yapılan bir araştırmada kullanıcıların yüksek puan alan ürünleri almaya daha istekli olduğu, yorumların satın almada etkili olduğu belirlendi. İşte sizi bu tür durumlardan kurtaracak bazı püf noktalar…

E-ticaret Platformlarında Sahte Yorumlar Nasıl Anlaşılır?
E-ticaret Platformlarında Sahte Yorumlar Nasıl Anlaşılır?

Çok Olumlu, Sığ Yorumlara Dikkat!

Mükemmel, harika, süper, bu ürünü mutlaka alın gibi ürün incelemesinden tamamen uzak, kullanıcıları teşvik etmeye yönelik ifadeler, sahte yorumlarda sıklıkla görülen durumlar. Ürünü alan ve inceleyen kişilerin yorumlarına bakıldığında öne çıkanlar ve eksiklikler ayrıntılı olarak belirtilir.

Tarihlere Dikkat!

Sahte yorumlar genellikle belirli bir dönemde, yakın saatlerde yapılır. Çeşitli programların kullanıldığı bu araçlarda yakın saatlerde benzer ve pozitif yönde yapılan yorumlar, sahte yorumlara işaret etmektedir.

5 Yıldıza Dikkat!

Çoğu gerçek kullanıcı çok iyi bulsa da 5 yıldız verme eğiliminde değildir. Eğer bir ürün için sürekli  5 yıldızlı bir yorum yapılmışsa, 5 yıldızlı yorumlar yerine 3-4 yıldızlı yorumlara bakarak ürün için daha gerçekçi yorumları okuyabilirsiniz. Aynı şekilde 1 yıldız verenler de rakip şirketler olabilmektedir.

Yorumların gerçek olup olmadığını belirlediğini iddia eden sistemler var. Ancak günümüzde bu konuda kesin bir bilgi sunacak hiçbir sistem olmadığından dolayı kullanıcıların bu tip detaylara dikkat ederek yorumları incelemesi öneriliyor.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir