GSMA tarafından derlenen yeni bir rapor, dünya genelinde mobil internet kullanan kullanıcı sayısının ne kadar olduğunu ortaya koydu.

Her yıl güncel raporlar üzerinden derlenen verilere göre dünya nüfusunun yarısından fazlası şu anda mobil internet kullanıyor. Konu ile ilgili resmi verilere göre 2014 yılında mobil internet kullanan kullanıcı sayısı dünya nüfusunun üçte birine tekabül ediyordu. Ancak yaşanan gelişmeler ile birlikte daha fazla kişinin mobil internet kullanım imkanı olduğu ve bu doğrultuda kullanıcı sayısında yükselişin yaşandığı görüldü.

İnternet Bağlantısı Durum Raporu adı ile paylaşılan raporda özellikle dünya genelinde hücresel kapsama alanının genişlemesine vurgu yapıldı. 6 yıl önceki rakamlarda hücresel kapsama alanı dışında kalan kullanıcı kitlesi dünya nüfusunun yüzde 24’ünü kapsarken, operatörler tarafından yapılan çalışmalar ile birlikte kapsam alanı artırıldı. Bu doğrultuda mevcut tarihi itibari ile mobil internet kapsama alanı dışında kalan kullanıcı oranı yüzde 6’ya geriledi. Ancak yüzde 6’ık bir kesimin mobil internet kapsam dışında olmasına rağmen sadece Dünya nüfusunun yarısının mobil internet kullanması raporda detaylı bir şekilde açıklandı. Ortaya çıkan bu soruna yönelik farklı tahminler DE öne sürüldü.

Mobil internet kullanımı “lüks görülüyor!”

Raporda yapılan paylaşıma göre kullanıcıların büyük bir bölümü mobil internet kullanımını lüks olarak görüyor. Bu da mobil internet kullanım oranlarının yükselmesinde en önemli engellerden bir tanesi.

Raporda aynı zamanda mobil internet kullanımı için ücretler üzerinden de bir değerlendirme yapılmış durumda. Rapora göre özellikle pandemi dönemi kapsamında mobil veri paketlerinin ücretlerinde pek çok ülkede ciddi bir yükseliş yaşandı. Bu yükseliş ise mobil internet kullanmak isteyenler için ciddi bir caydırıcı durumun ortaya çıkmasına neden olmuş durumda. 

Raporda mobil kullanımın yanı sıra dünya nüfusuna göre önemli güncel veriler de paylaşıldı. Rapordaki verilere göre dünya nüfusunda rakam her yıl yüzde 1 oranında artış gösteriyor. 2020 yılının rakamlarına göre 2021 yılı rakamlarında 80 milyon oranında bir artış kaydedilmiş durumda. 2021 yılının başlangıcı itibari ile dünya nüfusu ise 7.83 milyar olarak açıklandı. Gelecek yıl en az yüzde 1 oranında artış bekleniyor.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir