DuckDuckGo, Microsoft ve Google’ın ardından yapay zeka trendine uydu ve basit aramaları doğrudan yapabilen DuckAssist’i duyurdu. Gizlilik odaklı bir arama motoru olan DuckDuckGo, DuckAssist’in beta sürümünü bugün duyurdu. 

DuckDuckGo, Doğal Dil Teknolojisinden Faydalandı

DDG, yaptığı açıklamada, bir yapay zeka girişimi olan Anthropic’in doğal dil teknolojisinden faydalandığını belirtti. ChatGPT üreticisi OpenAI ve eski OpenAI çalışanları tarafından kurulan Anthropic, DuckAssist’in doğal dil yeteneğini güçlendirmek amacıyla kullanıldı. Buna ek olarak  DDG,Vikipedi ve diğer referans sitelerinin yanıtlarıyla kendi aktif olarak kullandığı başka kaynakları indekslediğini duyurdu.

Kurucu Gabe Weinberg bı konuya dair açıklamasında, DuckAssist için kullandıkları kaynakların %99 ve üzerinde bir oranla Vikipedi’den olduğunu dile getirdi. Fakat Gabe  açıklamasına şirketin diğer kaynakların nasıl dahil edilebileceği ve ne zaman kullanılacağı konusunun henüz belli olmadığını da ekledi. Bu durum, kaynak kullanımının, sorgunun bağlamına uyarlanacağını gösteriyor. Bu bilgiler ışığında, DDG’nin bu özelliğini nasıl geliştireceği ve  diğer referans siteleriyle ortaklık kurup kurmayacağı belirsizdir.

DuckDuckGo’nun Özellikleri

DuckAssist şimdilik sadece DDG’nin tarayıcı uzantıları ve uygulamaları aracılığıyla kullanılabiliyor. Ancak şirket önümüzdeki haftalarda DuckAssist’in tüm arama kullanıcılarının kullanabilmesini amaçlıyor.Kullanıcılar DuckAssist’i oturum açmadan ücretsiz bir şekilde kullanabilecek fakat şimdilik sadece İngilizce dil seçeneği mevcut olacak.

Weinberg’e göre şu anda OpenAI’den Davinci modeli ve Anthropic’ten Claude modeli, DDG‘nin doğal dil özetlemesini güçlendirmek için en uygun yapay zeka modelleridir. DDG şu anda Anında Yanıtlar özelliği ile arama motorunun halihazırda belirli sorgu türleri için tetiklenme ve yanıtları doğrudan normal bağlantı listesinin üzerinde sunma özelliğine sahiptir.DDG’ye yapay zeka özetlenmesi eklenmesi üretici tarafından, sorguların doğrudan yanıtlanabilmesinin geliştiğinini düşündürüyor. Ayrıca üretici yapay zekanın karışıma eklenmesini “Tam Entegre Anında Yanıt” olarak adlandırıyor.

DuckDuckGo Hızlı ve Güvenilir Olmayı Hedefliyor

Weinberg, “Diğer anlık yanıtlara kıyasla iki ana avantaj, DuckAssist yanıtlarının kullanıcı sorularına daha doğrudan yanıt verecek olması ve DuckAssist’in çok daha fazla soruyu yanıtlayabilmesidir” diyor. Bu açıklamaya göre DuckAssist daha geniş yelpazedeki sorguları kolaylıkla yanıtlayabilecek. Ayrıca DDG, “Herhangi bir DuckDuckGo uygulamasında veya tarayıcı uzantısında bir soru ararsanız ve DuckAssist Wikipedia’dan bir yanıt bulabileceğini düşünürse, arama sonuçlarınızın en üstünde sihirli bir değnek simgesi ve ‘Bana Sor’ düğmesi görebilirsiniz” açıklamasında bulundu. DuckAssist, arama motoru kullanıcılarını gerçek bilgiye kolay bir şekilde ulaştırmayı amaçlamaktadır.

DuckAssist Kullanıcılara Doğru Bilgi Sunacak

Şirket, bir yanıt daha önce başka bir DDG kullanıcısı tarafından talep edilmişse, otomatik olarak görüntüleneceğini söylüyor.Fakat kullanıcılar yapay zeka tarafından oluşturulan özetlere maruz kalmak istemezlerse ayarlardan Anında Yanıtlar‘ı devre dışı bırakmayı seçebilecekler.Weinberg, bu özelliğin DDG‘nin kendi kaynak taraması yoluyla sağladığı “Vikipedi makalelerinin belirli/ilgili bölümlerine dayalı” yeni doğal dil yanıtları üretmek için yapay zeka kullanarak çalıştığını söylüyor.

Teknoloji bilgi uydurmaya eğilimli olabilir ancak otomatik çıktı doğal bir dil ambalajı içinde sunulduğunda ve kontrol edilmediğinde oldukça yetkili görünebilir.Dolayısıyla üretken yapay zeka uygulamalarına en temel endişelerden biri doğruluktur.Bu konuda Weinberg, DuckAssist‘in doğru cevap verme olasılığını artıracak şekilde tasarlandığını belirtti. DuckAssist  kullanıcılara cevabın otomatik olduğuna dair bilgi verecek ve onları kendi doğruluk kontrollerini yapabilecekleri referans kaynaklarına yönlendirecek. Bu amaç doğrultusunda DuckAssist şimdilik yalnızca Vikipedi ve Britannica gibi bir avuç ilgili kaynaktan yanıtlar alıyor.

DuckDuckGo Gizliliği Koruyor

DDG kullanıcıya, yapay zeka özelliğine sahip bu aramanın anonim olarak kalacağının sözünü veriyor. DDG, taahhüde uygun olarak, üretici yapay zeka özelliğini arama motoruna entegre etmek için birlikte çalıştığı üçüncü taraflarla hiçbir veri paylaşılmadığını vurguluyor. Ayrıca kullanıcıların anonim aramaları, yapay zekayı eğitmek amacıyla kullanılmıyor. Tüm DuckAssist, yanıtlarının yanında görüntülenen bir geri bildirim bağlantısı aracılığıyla kullanıcılar  DuckAssist özetlerinin kalitesi hakkında geri bildirimde bulunabilecek.Bu geri bildirim de anonim olacak ve kullanıcı raporlarının herhangi bir üçüncü tarafa değil, yalnızca DDG’nin kendisine gönderilecek.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir