Teknoloji dünyasının başarılı ismi Apple, tarafından devreye sokulan tamamen kişisel gizlilik odaklı uygulama takip sisteminin bir benzeri de Android kullanıcıları için DuckDuckGo da sunmaya başladı.

Kullanıcıların verilerini korumak adına geliştirilen ve buradan elde edilen  tarayıcı uygulamalarından DuckDuckGo, Android uygulamasına faydalı araçlar eklenmeye başlandı. Şu an için henüz test aşamasında ve başvuru ile test edilen bu yeni araç, kişilerin verilerini telefon genelinde koruma altına alıyor. Ayrı değil ana DuckDuckGo uygulaması ile beraber çalışan bu araç, temel olarak cep telefonlarda yüklü değil diğer Android uygulamalarının kişilerin verilerine ulaşım sağlanması engelleniyor. Bilindiği üzere hemen hemen her uygulamanın içerisinde bazı üçüncü parti takip sistemleri vardır. Bunlar, kullanıcıların kişisel verilerine (Konum, kim olduğun vb.) ulaşıyor ve bu verileri direk olarak özelleştirilmiş olan reklamlar için reklam şirketleri, bazı devletler ve verileri alıp satan veri simsarları kullanılıyor. 

6

Ücretsiz uygulamaların hayatta kalmasına imkan tanıyan fakat takibi habersiz olarak yapan gizliliği ihlal eden bu taklip sistemleri DuckDuckGo tarafından geliştirilen bu araç ile beraber bir engel ya da duvar ile karşılaşıyor. Bu duvar ile beraber kişisel verilerin dışa yani üçüncü parti takip sistemlerine gitmesine engel getiriyor. Geliştirilen  bu aracın bir VPN olmadığını fakat yerleşik olarak da VPN gibi davrandığını dile getiren DuckDuckGo, korumanın telefon içerisinde yerel olarak gerçekleştirildiği dile getirildi. Süreç içerisinde koruma için kişisel veriler farklı bir sunucu üzerinde geçirilmiyor yalnızca cihaz içerisinde kalıyor. Sürecin direk olarak Google tarafından Android temelinde engellenmesi gerekiyor. Google’ın bunu yapıp yapmayacağı ise bilinen bir durum değildir. Her ne kadar şirketler üçüncü parti uygulamalar engelleniyor şeklinde belirtse de bunlar her  zaman var olacaklar gibi gözüküyor. Bu sebeple de DuckDuckGo gibi diğer şirketlerin bu adımları gerçekten önemli görünüyor ve desteklenmesi gerekiyor. 

DuckDuckGo’ın bu adımı oldukça dikkat çekerken , Apple tarafından rakip engelleme sistemi sosyal medya devlerine zarar vermeye başladı. Geçtiğimiz aylar içerisinde Facebook ya da yeni adıyla Meta CEO’su Mark Zuckerberg, son çeyrek içerisinde özelinde düşük olan Facebook gelirleri için Apple’ı suçlandı. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir