Bir web sitesi oluşturmak, yeni bir işletme kurarken en önemli adımlardan biridir. Ancak sitenizi kurmadan önce bir alan adına (ör. www.alanadiniz.com) ihtiyacınız vardır ve işletme web siteleri için alan adı seçmek her zaman kolay bir iş değildir. Çünkü işletme adınız benzersiz değilse, ideal alan adınız muhtemelen daha önceden kaydedilmiştir.

Peki bu durumda doğru domain nasıl seçilir?

Aşağıda işletmenizin web sitesi için mükemmel bir alan adını seçmeniz için bir ipucu listesi oluşturduk.

1. Alan adınız için bir fikir listesi oluşturun

İşletmenizin adı veya konsepti benzersiz değilse, aklınıza gelecek ilk alan adları muhtemelen alınmış olacaktır. Bu durum özellikle .com veya .net alan adı uzantıları ile bir domain almak istediğinizde ortaya çıkacaktır. Bu nedenle düşüneceğiniz çoğu alan adı uzantısı zaten satın alınmış olacağı için potansiyel web sitesi alan adları için uzun bir fikir listesiyle başlamanız en iyisidir.

Böyle bir listeniz yoksa, bir alan adı oluşturucu kullanarak web siteniz için çeşitli alan adı fikirleri oluşturabilirsiniz. Ayrıca, birçok alan ad oluşturucu, düşünmemiş olabileceğiniz üst düzey alan adı uzantılarını keşfetmeyi kolaylaştırır. Hatta bazıları, her bir alan adının satın alınmasının ne kadara mâl olacağı hakkında ayrıntılı bilgi bile sağlar.

2. İşletmenizin adını alan adınızda kullanın

Web sitenizin URL’sinin markanızı yansıtması çok önemlidir. Bu yüzden vizyonunuzla tutarlı bir isim seçmeniz gerekir. İşletmenizin adını web sitesi URL’sine dahil etmek, potansiyel müşterilerin web sitenizi bulmasını kolaylaştırır.

3. Alakalı anahtar kelimeleri dahil edin

Şirketiniz için mükemmel URL’yi bulmanın bir başka yolu da, alan adınızın anahtar kelimeler içermesidir. Google gibi arama motorları, URL’lerindeki anahtar kelimelere artık çok fazla önem vermese de, yine de bu anahtar kelimeler kitlenize sağladığınız hizmet türlerini söylemenin harika bir yoludur. Bu yolu seçtiğinizde, marka adınız zaten alınmış olsa bile tescilsiz bir alan adı bulmanız daha da kolaylaşır.

Hangi anahtar kelimeleri kullanacağınızdan emin değilseniz, ücretsiz anahtar kelime araştırma araçlarından yararlanabilirsiniz. Bu araçlara işinizle ilgili bir kelime veya kelime öbeği yazmanız yeterlidir. Araç size insanların aradığı alakalı anahtar kelimelerin bir listesini sağlayacaktır. Bu, yalnızca web siteniz için arama motoru optimizasyonunu (SEO) iyileştirmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda nereden başlayacağınızdan emin değilseniz de URL’niz için harika bir fikir kaynağı olabilir.

4. Unutulmaz olun

Başarılı bir pazarlama, potansiyel müşterilerinizin aklında kalmayı başarabildiğinizde gerçekleşir. Bu yüzden alan adınız için akılda kalıcı ve hatırlaması kolay bir domain’e sahip olmak, bu noktada size yardımcı olur.

Aynı şey yazım için de geçerlidir. Alan adınızda benzersiz bir yazım biçimini kullanmak cazip gelse de, bunun potansiyel müşterilerin işletmenizi internette aratırken hatırlayıp hatırlamayacakları bir şey olup olmadığını düşünün. Bazen en basit alan adı en akılda kalıcı olandır.

Örneğin, www.isimsoyadanahtarkelimeler.com gibi bir URL, sahibinin adını içerir ve işletmeyi tanımlar, ancak bazı insanlar bu alan adını hecelemeyi, telaffuz etmeyi ve hatta hatırlamayı zor bulabilir. Ayrıca, internette sizi arayan birinin kafasını karıştırabilir. Buna karşılık, 15 karakterden kısa bir alan adının hatırlanması ve bulunması çok daha kolaydır.

5. Diğer alan adı uzantılarını düşünün

.Com geleneksel olarak en yaygın ve en popüler domain uzantısı olsa da, tek seçeneğiniz bu değildir. Hatta .com, işletme türünüze en uygun alan adı uzantısı bile olmayabilir.

Bir .com uzantısı kullanmayacaksanız, işletme türünüze ve sektörünüze göre doğru uzantıyı seçtiğinizden emin olmanız gerekir.

Aşağıdaki listede yaygın uzantıları ve hangi endüstrilerde kullanıldığını bulabilirsiniz:

  • .com: “Ticari” anlamına gelir ve her türlü ticari işletme için uygundur.
  • .org: “Organizasyon” anlamına gelir ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve hayır kurumları tarafından kullanılır.
  • .edu: “Eğitim” anlamına gelir ve eğitim kurumları tarafından kullanılır.
  • .net: “Ağ” anlamına gelir ve teknoloji sektöründeki işletmeler için uygundur.
  • .store: Her tür perakende mağaza, çevrimiçi mağaza, e-ticaret işi veya çevrimiçi pazar yeri için uygundur.

Bu popüler uzantıların yanı sıra, .tr (Türkiye) ve .ca (Kanada) gibi konum tabanlı uzantılar ve .yoga ve .shop gibi niş uzantılarda mevcuttur.

6. Rakiplerden fikir alın

Bir alan adı seçerken, rakiplerinizi araştırmak ilham elde etmenin harika bir yoludur. Bu, pazarlamanızdaki kör noktaları veya işinizde keşfetmeye değer olabilecek nişleri de belirlemenize yardımcı olabilir.

Bu yaklaşım bir değer önerisi geliştirmenin henüz erken aşamasında olan girişimler için daha uygundur. Ancak işletmeniz köklü olsa bile, rakip araştırması, bir alan adı seçmenize ve belki de sektörünüz hakkında yeni bir şeyler öğrenmenize yardımcı olabilir.

7. Eş anlamlı sözcükler kullanın

Mükemmel bir alan adı bulan ve bunun daha önce kaydedildiğini veya çok pahalı olduğunu keşfeden bir işletme sahibiyseniz, alan adınızda olası eş anlamlı sözcükleri kullanmayı düşünün.

Eş anlamlı bir sözcüğün işe yaramayacağı durumlarda, yazımla oynayabilir veya ilgili bir sıfat ekleyebilirsiniz. Sadece müşterilerin heceleyebileceği, telaffuz edebileceği ve hatırlayabileceği bir şey olduğundan emin olun yeter.

8. İşletme konumunu ekleyin

Önceden kaydedilmiş bir domain belirlediyseniz, alan adınıza işletmenizin konumunu da eklemeyi düşünebilirsiniz. Bu, potansiyel müşterilere şirketiniz hakkında daha fazla bilgi vermekle kalmaz, aynı zamanda daha alakalı çevrimiçi aramalarda görünmenize de yardımcı olabilir.

İşletme konumunu kullanmak sadece şirketi farklı kılmakla kalmaz, aynı zamanda yerel müşterilerinin onu çevrimiçi bir aramada bulma olasılığını da yükseltir.

Bununla birlikte, işletmenizin yerini değiştirme veya birden fazla ofise yayılma olasılığı varsa, bu en iyi yaklaşım olmayabilir. Bu yüzden alan adınızı yerelleştirmeden önce uzun vadeli hedeflerinizi düşünmek için biraz zaman ayırın.

9. Spesifik olun

Markanızı yansıtan bir alan adı kullanmanız önemlidir, ancak çok spesifik bir alan adı seçmek, işletmeniz genişlemeye ve gelişmeye devam ederken size hizmet etmeyebilir.

Örneğin, şu an sadece köpek aksesuarları satan bir markaysanız ve alan adınızı da bu işe göre belirlediyseniz, daha sonra diğer evcil hayvan ürünlerini de satmak istediğinizde, bu alan adı artık işinizle alakalı olmayacaktır.

10. Sembol ve sayılardan kaçının

Bir alan adında bulunan sayılar ve kısa çizgiler çoğunlukla yanlış anlaşılır ve spam olarak algılanmanıza yol açabilir. Ayrıca hem semboller hem de sayılar, alan adının sözlü olarak aktarılmasını zorlaştırır ve hatırlanmasını neredeyse imkansız kılar.

Yukarıda web siteniz için doğru domain’i seçmenize yardımcı olabilecek tüm detayları anlattık.

Peki doğru domain’i seçtikten sonra alan adınızı nereden satın almalısınız?

Eğer seçtiğiniz domain müsait ise, 2003 yılından beri sektörün en popüler ICANN accredited domain firması olan Atak Domain üzerinden çok uygun fiyatlarla domain kaydınızı yapabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir