AFAD tarafından geçtiğimiz yıllarda kullanıma sunulmuş olan AFAD Acil mobil uygulaması neler sunuyor? İşte ayrıntılar!

strongdogal afetlere karsi afad acil uygulamasi neler sunuyorstrong

Maalesef bugün sabah saatlerinde Kahramanmaraş’ta 7 km derinliğinde 7.4 büyüklüğünde oluşan bir deprem meydana geldi. Depremden Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Hatay, Kilis, Adana, Bitlis, Batman, Muş, Mardin, Osmaniye ve Şırnak da etkilenirken, çok sayıda ölü ve yaralıların olduğu biliniyor. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı tarafından bu gibi durumlar için geçtiğimiz yıllarda geliştirdiğimiz AFAD Acil adlı bir mobil uygulama kullanıma sunuldu. Peki bu uygulama neler sunuyor?

AFAD Acil mobil uygulaması neler sunuyor?

Afet durumlarında daha fazla can kurtarabilmek için ve daha çok vatandaşa ulaşmak amacı ile İçişleri Bakanlığı tarafından geliştirilen ve 2021’de yayınlanan AFAD Acil mobil uygulaması, kullanıcı dostu bir tasarıma sahip ve tek tuş ile acil çağrı, en yakın toplanma alanı ve afet eğitim videoları gibi özelliklere ulaşılmasına imkan sağlıyor. Uygulamanın kullanılabilmesi için AFAD Acil uygulamasının telefona indirilmesi ve ardından telefon numarasının girilmesi gerekiyor. Kısa mesaj ile gelen şifrenin girilmesi ve telefon numarasının doğrulanmasından sonra uygulama, TC kimlik numarasının girilmesi ve konum yetkisinin açılması ile aktif hale geliyor.

Tek tuş ile acil çağrı

Deprem dahil birçok afette karşılaşılan en büyük sorunlardan biri iletişimin kesilmesi diyebiliriz. AFAD Acil mobil uygulamasının Tek Tuşla Acil Çağrı fonksiyonu, bu sorunu ortadan kaldırıyor. Acil çağrı görüşmesinin internet üzerinden yapılabilmesine ve konum servisleri ile arayan kişilerin bulunduğu noktaların tespit edilmesine olanak sağlıyor. Aynı zamanda GSM hatlarında oluşabilecek yoğunluğun önüne geçilmesi hedefleniyor. 

Afet bölgelerindeki AFAD Acil uygulamasını kullanan kişiler, tek tuşla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ulaşarak mevcut durumlarını bildirebiliyor ve yardım taleplerini iletebiliyor. Ayrıca afet anında sesli görüşme imkânı olmayan kişiler ise uygulama içindeki hazır mesajları kullanarak mesaj yolu ile iletişim kurabiliyor. 

En yakın toplanma alanı 

Toplanma alanları olası bir afet halinde vatandaşların öncelikli olarak toplanacakları alanlar olarak biliniyor. Afetin ilk saatlerinde vatandaşların tehlike ve risklerden uzak ve güvenli bir şekilde bir araya gelebilecekleri toplanma alanları, AFAD Acil mobil uygulaması ana  ekranında bulunan harita üzerinden gösteriliyor. Ayrıca vatandaşların uygulama üzerinde kendilerine en yakın toplanma alanını bularak, bu noktaya yol tarifi üzerinden ulaşabilmelerine olanak sağlıyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir