Bu yazımızda oyunlarda bizim için sorun olan gecikmelerden bahsedeceğiz. Delay ne demek? Gecikmeyi nasıl çözebileceğinizi bilmek istiyorsanız, bu makaleye bir göz atın.

Eğer bir oyun tutkunuysanız, özellikle düzenli olarak online oyun oynuyorsanız, duymuş olabileceğiniz bir terim vardır. Bu yazıda gecikmenin ne anlama geldiğini açıklayacağız.

Delay nedir?

Delay, kelime anlamı olarak gecikme demektir. İngilizce bir kelimedir. Delay, çevrimiçi oyunlarda kullanıldığı şekliyle, oyunun sizin için gecikmesini ifade eder.

Oynadıkça klavyede bastığınız her tuş, her fare hareketi gecikmeli olarak ekranda belirir. Örneğin League of Legends’ta en son attığınız, PUBG’de aniden ortaya çıkan bir düşman, her zaman belli bir gecikmeyle karşınıza çıkıyor.

iOS için PUBG Mobile indir
Android için PUBG Mobile indir

Oyunlarda kullanılan tek terim gecikme değildir. Örneğin Twitch gibi bir platformda canlı yayın izlerseniz o canlı yayının görüntüsü ve sesi gecikir. Etkinlik sonrası canlı yayını izlediğinizde gördüğünüz canlı yayında Discord’da bir tane görmüş olabilirsiniz.

Windows için Discord indir
Android için Discord indir
iOS için Discord indir

Muhtemelen Discord ve konuşmacıların her zaman bunun hakkında konuştuğunu görmüşsünüzdür. Zoom gibi görüntülü sohbet yapabileceğiniz platformlarda da belirli bir gecikme var. Favori görüntülü sohbet programlarınızdan herhangi birini kullanmıyorsanız, platformla uzun bir gecikmeyle konuşuyorsanız, muhtemelen başınız belada demektir. Görüntülü arama yaparken, yüksek kaliteli uygulamaları hafif bir gecikmeyle seçmeye dikkat edin.

Windows için Zoom indir
Android için Zoom indir
iOS için Zoom indir

Bu gecikmenin neden oluştuğunu açıklayalım. Herhangi bir tuşa bastığınızda, ISS’nizin oyun sunucuları veya programı ortaya çıkacaktır. Bu bilgilerin sunucu tarafından işlenmesi sonucunda gerçekleşen işlem size internet üzerinden sunucudan indirilecektir. Bu veriler her zaman sizden sunucuya ve sunucudan size gönderilir. Verilerine harcanan zaman bazen gecikmelere neden olur.

Oyun gecikmeleri milisaniye (ms) olarak ifade edilir. Tipik olarak, 40-60 ms’lik bir gecikme oyuncular tarafından normal kabul edilir. 60-90 ms gecikme çok iyi sayılmaz. Gecikmeler oyun performansınıza zarar verebilir. 90 ms’lik gecikmeler, ihmal edilememelerine rağmen olumsuz olarak kabul edilir. 40 ms’nin altındaki gecikmeler iyi kabul edilir. Profesyonel olarak oyunlara ilgi duyuyorsanız ve E-Spor alanında hedefleriniz varsa belli bir sayıya ulaşmalısınız. Ne kadar az gecikme yaşarsanız, o kadar yumuşak ve hızlı olursunuz.

Peki siz internette gecikme sorunu yaşıyor musunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir