Düzenleyici makamın Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Columbia Bölgesi Başsavcısı Karl Racine’in ilk kez 2018’de Facebook’a açtığı Cambridge Analytica skandalıyla ilgili şikayette sanık olarak listeleniyor.

Racine’in ofisine göre, ilk kez bir ABD düzenleyicisinin Zuckerberg’i bir şikayette belirttiğini gösteriyor. Zuckerberg ve Facebook’un yasaları ihlal ettiği tespit edilirse, para cezası, avukatlık ücreti ve tazminat veya mağdurlara tazminat ödemeleri istenebilir. D.C.’nin, Racine’in orijinal şikayeti getirdiği Tüketici Koruma Prosedürleri Yasası, o sırada haberdar olmaları durumunda, bireylerin şirketin yasa ihlallerinden sorumlu olmasını sağlar.

Cambridge Analytica’nın çaldığı verilerin silinmediği, Facebook tarafından biliniyor muydu?

Racine yaptığı açıklamada, son iki yılda toplanan kanıtların “Bay Zuckerberg’in Cambridge Analytica’nın Facebook kullanıcı verilerini toplu olarak toplamasına ve Facebook’un verilerinin ne kadar güvenli olduğu konusunda kullanıcılara yanlış beyanda bulunmasına yol açan her karara bilerek ve aktif olarak katıldığını açıkça ortaya koyduğunu” söyledi. ”Racine, Zuckerberg’in kamuoyunu ve hükümeti Facebook’un skandaldaki rolü konusunda yanlış yönlendirmeye yardımcı olduğunu da sözlerine ekledi.

Facebook sözcüsü Andy Stone yaptığı açıklamada, “Bu iddialar, Bölge’nin şikayette bulunduğu üç yıldan fazla bir süre önce olduğu gibi bugün de asılsız. Kendimizi şiddetle savunmaya ve gerçeklere odaklanmaya devam edeceğiz” dedi.

Cambridge Analytica skandalı, Mart 2018’de The New York Times ve The Guardian, veri firması Cambridge Analytica’nın 50 milyon Facebook profilinden bilgi topladığını ortaya koyan makaleler yayınladığında dalgalar yarattı. Facebook daha sonra 87 milyon kişiye ait verilerin şirketle uygunsuz bir şekilde paylaşıldığını söyledi. Veri firması, platformun tasarlanma şekli nedeniyle Facebook kullanıcı bilgilerine erişebildi. O sırada Facebook, üçüncü tarafların birçok özelliğe erişmesine izin verdi.

Skandal, Cambridge Analytica’nın 2016 seçimlerinden önce ABD kullanıcılarını hedeflemek için topladığı bilgileri nasıl kullanmış olabileceğine dair endişeleri artırdı. Cambridge Analytica, 2016 seçimleri sırasında eski Başkan Donald Trump’ın yörüngesindeki kilit isimlerle bağlantılıydı. O zamanlar Trump’ın en büyük destekçilerinden biri olan muhafazakar Mercer ailesi tarafından finanse edildi. Ve Trump’ın kampanya patronu ve nihayetinde Beyaz Saray danışmanı Steve Bannon, Cambridge Analytica’nın yerden kalkmasına yardım etti.

Firma, kısmen Trump’ın seçim teklifi için reklamları hedeflemek için topladığı verileri kullanmıştı. Bir Demokrat olan Racine, Trump ve ortaklarını, göreve başlama harcamaları gibi ilgisiz konularda da aktif olarak araştırdı. Değiştirilen şikayette Racine, Facebook’un 2010 yılında Zuckerberg’in fikri olduğunu iddia ettiği platformunu üçüncü taraflara açma kararının, geliştiricilerin bir “yan kapıdan” erişebilecekleri bir kullanıcı verisi koleksiyonunun ortaya çıkmasına yardımcı olduğunu iddia ediyor.

Şikayet, “Zuckerberg, tüketici verilerini uygulamalarla paylaşmanın ortaya çıkardığı risklerin kişisel olarak farkındaydı, ancak bu riskleri aktif olarak göz ardı etti, çünkü veri paylaşımı aksi takdirde Facebook’un iş modeli ve Platform büyümesi için faydalı ve kazançlıydı.” Davaya eklenen yeni iddiaların çoğu koruyucu bir emir nedeniyle düzeltilmiş olsa da, halka açık bölümler Zuckerberg’in Facebook operasyonlarına derinden dahil olduğunu ve platformun nasıl çalışması gerektiği konusunda düşük seviyeli çalışanları mikro yönetim noktasına getirdiğini iddia ediyor. Hala şirketteki oy hisselerinin yarısından fazlasına sahip ve bu da ona iş üzerinde çok büyük bir kontrol sağlıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir