Android 13’ün kararlı sürümü ile birlikte OPPO, ColorOS 13 tanıtımını yaptı. Bugün özel bir etkinlik düzenleyen şirket, yeni sürümde yer alan yenilikleri duyurdu.

ColorOS 13 tanıtımında şirketin çok daha iyi bir kullanıcı deneyimine odaklandığı görülürken yeni sürüm ilk olarak Find X5’te test edilmeye başlanmıştı. Bu kapsamda ilk güncellemeyi alacak cihazlar da Find X5 olacak. Eylül ayından itibaren pek çok farklı cihazda güncelleme planlayan şirket, böylece ColorOS 13 geçişini de hızlandıracak.

ColorOS 13 özellikleri neler?

coloros 13 tanitildi yeni ozellikleri neler

Tasarım

ColorOS 13’te tasarım olarak yenilikler göze çarpıyor. Aquamorphic olarak adlandırılan yeni tasarım dili, bundan sonraki süreçte OPPO’nun üzerinde çalışacağı bir alan olacak. Özel temalar, animasyonlar temada yer alacak ve doğallık, sadelik ön plana çıkarılacak. Dünya saatlerinin daha fazla ön plana alındığı tasarımda, güneş ve ayın yönünü tayin etmek adına özel gölgeler ve özellikler de sisteme eklenmiş durumda.

Ana ekran

coloros 13 tanitildi yeni ozellikleri neler

Android 13 tabanlı ColorOS 13 ana ekranında artık daha büyük simgeler ve klasörler yer alacak. Büyük olmasına rağmen sade tasarımlarla kullanımı çok daha kolay hale getirmek isteyen OPPO,  teknik anlamda da bir dizi yenilik ve iyileştirme gerçekleştirmiş durumda.  Kişiselleştirme seçeneklerinde ColorOS 13 ile sunulan yeniliklerden bazıları şöyle;

  • Always-On Display animasyonları için yeni Bitmoji desteği geldi.
  • Insight Always-On Display seçeneği eklendi.
  • Sistem artık videoları derin tarama yapacak ve videodaki en önemli anları tanımlayacak. Bunları kullanıcılara önereceği gibi Fotoğraflar uygulamasına aktarılmasına ve kaydedilmesine imkan tanıtacak.
  • Ekran alıntı aracında daha fazla özelleştirme seçeneği sunulacak.
  • Daha fazla çizim aracı desteği geldi.

Güvenlik ve Gizlilik

coloros 13 tanitildi yeni ozellikleri neler 1

ColorOS 13’teki güvenlik ve gizlilik ise Android 13 ile paralellik gösteriyor. Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES) gibi güvenlik önlemleri dosyaların şifrelenmesini sağlıyor. Sohbetlerdeki ekran görüntüleri için de otomatik pikselleştirme desteği ColorOS 13’e eklenmiş durumda. Kid Space adı verilen yeni özellik ile çocuk modunu kullanıma sunan OPPO, cihazlardaki güvenliği de böylece artıyor. ColorOS 13’teki öne çıkan diğer yenilikler ise şöyle;

  • Quantum Animation Engine 4.0 ile daha iyi bir animasyon desteği sağlanacak.
  • Kilit ekranında canlı sipariş takibi yapılacak.
  • Dynamic Computing Engine sistem hızını, kararlılığını, pil ömrünü ve uygulama deneyimini iyileştiriyor.
  • Yazı tipleri ve widget tasarımları optimize edildi.
  • Ana ekrana widget ekleme desteği geldi.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir