Bu zamana kadar ki en gerçekçi ve etkiletici evren simülasyonu inşa edildi. Çalışma sürecinde yer alan ekip, simülasyonu ücretsiz bir şekilde paylaşsa da indirmek için ciddi bir alan gerekiyor. 

Konu ile ilgili araştırmalarda bulunan araştırmacılar, ücretsiz olarak indirilebilen en gerçekçi evren simülasyonunu inşa etti. Evrenin tamamını keşfetmek isteyenler için oldukça faydalı olan bu simülasyon detaylı öğeler üzerine kuruludur. Uluslararası anlamda bilim insanlarının yer aldığı bu araştırma ekibi, 9,63 milyar ışık yılı büyüklüğünde olan evrenin adeta akıllara durgunluk verecek şekilde sanal versiyonunu inşa etti. Bilim insanları tarafından oluşturulan bu sanal evren, Uchuu olarak adlandırıldı. Bugüne kadar tasarlanan en büyük ve en gerçekçi sanal evren olma unvanını almak için aday gösterildi. Araştırmacılar, ücretsiz olarak indirme imkanı sunulan en gerçekçi evren simülasyonu ile geniş bilgiler sunuyor. 

Evren simülasyonu nasıl inşa edildi?

Söz konusu bu sanal evren, bilim insanları tarafından ATERUI II kullanılarak tasarlandı. Japonya’da bulunan süper bilgisayar, oldukça yüksek bir performansa sahip olsa da büyüklükteki verileri parçalarına ayırmak ve sonunda bu gerçekçi sanal evreni oluşturmak tam 1 yıl sürdü. Projede geliştirici olarak yer alan ve Chiba Üniversitesinde doçent olan Tomoaki Ishiyama, Uchuu’nun geliştirilmesi adına 894 milyon 784 bin 853 görsele eş değer olan 3 PB veri gerektiğini belirtti.

Söz konusu bu simülasyon, galaksilerin oluşumunu ve evrenin ilk aşamaları ile ilgili bilgi verebilecek devasa büyüklükteki karanlık maddelerin detaylarına göz atma imkanı sunuyor. Oluşturulan sanal evrenin oldukça büyük olması, evrenin erken süreçlerini gösteren pek çok uzak bölgeleri içerdiği için simülasyonda evrenin ilk aşamalarından bu yana nasıl evrimleştiğini öğrenmek adına değerli bir araç olarak değerlendiriliyor. Julia F. Ereza, Uchuu’nun bir zaman makinesi olduğunu düşünüyor. Uchuu ile ileri ve geri gidebilir, zamanı durdurabilir, tek bir galaksiyi yakınlaştırarak inceleyebilir ya da galaksilere bir büyük şeklinde bakmak için uzaklaştırabilirsiniz. Bu simülasyon ile beraber evrenin belirli sınırları içerisinde her an, her noktada ne olduğunu inceleyebilirsiniz. Bu her an, ilk günden bugüne kadar geçen zamanı gösteriyor. Bilim insanları tarafından tasarlanan bu simülasyon her ne kadar araştırmacılar ve bilim insanları için değerli bir araç olarak görülüyor olsa da normal insanlar simülasyonu keşif amaçlı kullanabilir. Ekip, bütün simülasyonu isteyen herkes için ücretsiz olarak indirilebileceği bir şekilde paylaştı. Kullanıcılar bu simülasyondan faydalanarak evrenin her noktasını detaylı bir şekilde inceleyebilir, konu hakkında kolaylıkla bilgi edinebilir veya eğlenerek vakit geçirebilir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir