Claude 3 resmen tanıtıldı. Google Gemini ve ChatGPT 4’e alternatif olan Claude 3, yapay zeka alanında yenilikler sunuyor.

Yapay zeka alanında bir yenilik de Amazon’dan geldi. Google’ın Gemini’sine ve OpenAI şirketinin ChatGPT uygulamasına rakip olarak gelen Claude 3, şimdiden ortalığın kızışmasını sağladı. Anthropic Claude 3 olarak adlandırılan yapay zeka modeli pek çok özelliği ile dikkat çekti.

Anthropic Claude 3 Nedir?

Anthropic Claude 3, “Karmaşık görevlerde pazardaki en iyi performansı sunan en akıllı yapay zeka modeli” olarak tanıtıldı. Akıcılık ve insan benzeri bir yaklaşım ile çözüm sunacağı açıklanan yapay zeka modeli, çoklu dil desteğiyle de fark yaratıyor.

Claude 3 Yapay Zeka Nedir, Nasıl Kullanılır?
Claude 3 Yapay Zeka Nedir, Nasıl Kullanılır?

Anthropic Claude 3 Özellikleri Neler?

Claude 3 performansıyla dikkat çekiyor. piyasaya sunulduğu ilk günden itibaren bu performansıyla konuşulan Claude 3, benchmark testlerinde de rakiplerini geçmeyi başardı. Bunun en önemli nedeni ise yapay zekada yer alan çoklu dil desteği. Fotoğraf ve belge yüklemeleriyle kullanılabilen ve gelişmiş bir analize sahip olan Claude 3, üç farklı versiyona sahip. bu versiyonlar ise şöyle adlandırılıyor;

  • Opus
  • Sonnet
  • Haiku

Claude 3 ailesi içerisinde en güçlü ve gelişmiş özelliklere sahip versiyon ise Opus oldu. 150 bin kelimeye kadar girdiyi destekleyen ve gelişmiş analiz özelliklerine sahip olan Claude 3, geniş bir ekip tarafından piyasaya sunuldu. Öne çıkan özellikler ise şöyle;

  • Multimodal destek: Claude 3, metin dışında fotoğraf ve belge gibi verileri de analiz edebilir ve bunlara dayanarak özet, not, e-posta veya hikaye oluşturabilir.
  • Geniş bağlam penceresi: Claude 3, 200 bin token’lık bir bağlam penceresi sunar ve bu sayı 1 milyona kadar çıkabilir. Bu, Claude 3’ün daha fazla bilgiyi işleyebileceği ve daha uzun talimatları anlayabileceği anlamına gelir.
  • Üç versiyon: Claude 3, Opus, Sonnet ve Haiku olmak üzere üç farklı modelden oluşur12. Opus en güçlü modeldir ve 150 bin kelimeye kadar girdiyi özetleyebilir1. Sonnet daha küçük bir modeldir ve ücretsiz deneyim sunar. Haiku ise piyasadaki en hızlı ve uygun maliyetli model olarak tanıtılmıştır.
  • Daha doğru ve kapsamlı yanıtlar: Claude 3, daha fazla soruya cevap verebilir, zor sorulara daha yüksek oranda doğru yanıt verebilir ve komutları reddetmesi daha düşük ihtimalli olabilir.

Tüm bunlar yeni sistemin rakiplerine göre avantajlı olduğunu gösteriyor. Gerçek farkları ise pratik kullanımlar ve kıyaslamalar ortaya çıkaracak.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir