Pekin adalet bürosu, AirDrop üzerinden illegal paylaşımlar yapan kişileri belirlemede Wangshendongjian Technology adlı şirketin polise yardımcı olduğunu bildirdi.

AirDrop, Apple cihazlar arasında görüntü, ses, metin gibi belgelerin hızlı bir şekilde aktarılmasına yarayan kablosuz bir aktarım teknolojisi. Bu teknolojiyi halka açık yerlerde kötüye kullandığı iddiasıyla şikayet edilen kişileri bir süredir takipte olan Çin makamları, bu kişilerin telefon, e-posta adresi gibi verilerine eriştiğini belirtti. Hong Kong’da 2019 yılındaki protestolarda etkin şekilde kullanılan bu özellik Çin baskısıyla 2022 yılında tanınmayan kişiler için dosya paylaşımını zorlaştıran bir sınırlandırma almıştı.

Çin'de Apple

Çin makamları tarafından yapılan açıklamada, AirDrop gönderilerinde gönderimin yapıldığı cihaza ait, telefon numarası, cihaz adı ve e-posta adresi gibi bilgilerin bir şifreleme algoritmasıyla üretilen benzersiz hash değerleri olarak saklandığı ve kendilerine yardım eden şirketle beraber bu şifreli metni orijinal hale getirebildikleri belirtildi. Bunun yanında, içerik yayımının kesilmesi için o cihaz ve numara hızlı bir şekilde engellenebiliyor. 

Apple AirDrop Konusunda Bir Düzeltme Yapacak Mı?

Apple tarafından konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı, şirketin bu algoritmayı düzeltip düzeltmeyeceği belli değil ancak bazı devlet destekli kurumlarda süren Apple yasağı düşünüldüğünde, daha fazla pazar payından feragat etmemek için bu durumu görmezden gelme ihtimalleri az değil.

Bu durumu “atılım” olarak tanımlayan Çin’de, kamu kontrolünün daha da artmasından endişe ediliyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir