Geçtiğimiz aralık ayında duyurulan bellek ve enerji tasarrufu modları Windows, Mac, Linux ve Chromebook uygulamalarında tüm kullanıcıların hizmetine sunuldu. Yapılan güncelleme ardından bu mod otomatik olarak yüklenmekte ve dileyen kullanıcılar Chrome Ayarları > Performans bölümünden bu özelliği devre dışı bırakabilir. 

chromeun bellek ve enerji tasarrufu modlari kullanima hazir

Bellek Tasarrufu Modu

Bellek tasarruf modu diğer sayfalara daha fazla kaynak sağlayabilmek için kullanılmayan sekmelerdeki bellekleri boşaltarak çalışmaktadır. Aktif olarak kullanılmayan sitelerin sekmesi sekme şerifi bölümünde halen duruyor fakat bellek boşaltıldığı için kullanıcılar sekmeye tıkladıklarında site yeniden yüklenmekte. Verilere göre bu mod Chrome’un bellek kısmını %30 oranında azaltmaktadır.

Chrome’un daha hızlı çalışması için gerçekleştiren bellek tasarrufu modunun bir özelliği olan sekmenin yeniden yüklenmesini beklemek istemeyen kullanıcılar için de bir çözüm var. Yeniden yüklenmesini beklemek istemediğiniz siteyi “bu siteleri her zaman etkin tut” listesine ekleyebilirsiniz. 

Enerji Tasarrufu Modu

Enerji tasarrufu modu sayesinde Chrome, arka plan optimize işlemlerini gerçekleştirir ve görsel efektleri sınırlandırır. Dolayısıyla pil gücünden tasarruf etme imkanı sağlıyor. Bellek ve enerji tasarrufu modu otomatik olarak etkinleştirildiğinde 2 seçenek ile karşılaşılır: 

  1. Yalnızca pilim %20’den daha düşük olduğunda modu etkinleştir.
  2. Bilgisayarımın fişi çekildiğinde modu etkinleştir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir