Akıllı ürünlerin kullanımının yaygınlaşması ilginç durumların da ortaya çıkmasına yol açıyor. Öyle ki son örnekte 3 milyon akıllı diş fırçası hacklendi.

Diş fırçalarında kullanıcılara daha pratik kullanım sunan akıllı diş fırçaları yaygın kullanılmaya başlandı. Banyolarda yerini alan bu akıllı aletler, nesnelerin internet ağının da gelişmesini sağlıyor. Ancak tüm bu durum, beraberinde bir riski, tehlikeyi de getiriyor. Öyle ki son raporda, 3 milyon akıllı diş fırçasının saldırı sonrasında ele geçirildiği ifade edildi. Yaşanan örnek sonrasında uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda “Bebek telsizlerinden elektrikli diş fırçalarına kadar internete bağlanan her cihaz kötü niyetli amaçlarla kullanılabilir.” denilerek evlerdeki tehlikeye dikkat çekildi.

İsviçre Şirketine Saldırı

Saldırı İsviçre’deki bir şirkete ve bu şirketin ürünlerine yönelik yapıldı. Saldırganlar saldırı ile durumu manipüle ederken şirket ve sistemleri saatler boyunca çökerek kullanım dışı kaldı. Durumu ortaya çıkan firma ise siber güvenlik firması Fortinet oldu. Ekip yaptığı açıklama ile saldırılara yönelik detaylara yer verirken sonrasındaki testlerde dahi dakikalar içerisinde sistemlere erişim sağlanabildiği ifade edildi. Evlerde ve iş yerlerinde IoT cihazlarının yaygınlaşması, saldırganların dağıtılmış hizmet reddi ( DDoS ) saldırıları gerçekleştirebileceği yolları artırıyor.

3 Milyon Akıllı Diş Fırçası Hacklendi
3 Milyon Akıllı Diş Fırçası Hacklendi

Akıllı Ev Eşyaları Erişime Açık

Evlerde kullanılan belki de en masun ürünlerden olan diş fırçalarının dahi erişilebilir olması dünya genelinde yeni bir tartışma başlattı. Zira evlerde yönlendiriciler, güvenlik kameraları, akıllı süpürgeler, evcil hayvanlar için kullanılan akıllı ev ürünleri hacklenmeye açık. Saldırganlar yaptıkları saldırılar ile ürünlerin kullanım dışı kalmasına yol açarken kullanıcıları da tedirgin etmeyi başarıyor.

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda ise web evde ağa bağlı olan cihazların mutlaka otomatik olarak güncellemelerinin açılması gerektiği, ağ kontrollerinin yapılması ve olağan dışı durumlara karşı daha fazla güvenlik önlemlerinin alınması gerektiği vurgulandı.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir