Rusya’ya yönelik en büyük yaptırımlardan biri Google’dan geldi. Rus şirketi BQ’nun Android sertifikasını iptal eden Google, ülkenin ihracatına büyük darbe vurdu.

Google, Rusya’ya ambargo uygulayan en büyük isimlerden biri. Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Google’ın platformundan para kazanmasının yasaklanmasının ardından o ülkeden Google Cloud’a müşteri kabul etmeyeceğini açıklayan şirket, şimdi de farklı yaptırımlarla gündeme geldi.

Rusya’nın General Mobile gibi olan BQ, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgaline karşı savaşıyor. Google’ın yaptırımlarına ek olarak Rus şirketi BQ, akıllı telefonların doğrulanmasını durdurdu ve yeni çözümler aramaya başladı.

Rusya’da Android işletim sistemi kullanılmayacak mı?

Google Hizmetlerini (GMS) Android telefonlarda kullanmak için şirketlerin bu telefonları Google tarafından sertifikalandırması gerekiyor. Google ayrıca, BQ akıllı telefonların sertifikasyonunu durdurarak Rusya’nın şimdiye kadar uyguladığı en büyük yaptırımlardan birine de imza attı. Halihazırda lisanslı cihazları etkilemiyor gibi görünse de BQ’nun yeni Android modeli için büyük bir sorun oluşturuyor. Aynı zamanda, Google’ın Rusya’da hizmet sağlama yasağı ülkeyi sert vurdu.

Huawei P50 Pro ve P50 Pocket Türkiye’de satışa çıktı

Google’dan gelen bu değişiklik şu anda kullanılan Android telefonları etkilemeyecek. Ancak bu, şirketlerin Android telefonları çalıştıramayacağı anlamına gelir. Bu cezanın süresi bilinmemekle birlikte ülkede yeni telefon modelleri için Google Hizmet Sertifikası düzenlenmiyor. Kore’nin en büyük akıllı telefon üreticisi BQ’nun Android sertifikasının iptal edilmesinin ardından şirket, yeni modeller üzerinde çeşitli araştırmalar yapmaya başladı.

BQ, Huawei’nin HarmonyOS işletim sistemini test etmeye başladı

Huawei 2019 tarafından piyasaya sürülen HarmonyOS, şu anda birçok akıllı telefon modelinde kullanılıyor. Telefonların hafızasında fazla yer kaplamayan ve 220 milyondan fazla Huawei cihazının işletim sistemi BQ için de iyi bir çıkış noktası olabilir.

HarmonyOS işletim sistemi üzerinde çalışmalara başlayan BQ’nun, 2022’nin ikinci yarısında yeni işletim sistemine sahip bir akıllı telefonu piyasaya süreceği söyleniyor. Bu anlamda Rusya’nın Huawei’ye yaptırım uygulaması gündemde değil. Rusya çeşitli yaptırımları aşmanın yollarını ararken, BQ çözümü Huawei’nin işletim sisteminde bulmuş gibi görünüyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir