Boston Dynamics şirketi neredeyse 11 yıl önce gözler önüne çıkardığı Atlas isimli insansı robotunu emekliye ayırma kararı aldı. Amerika ordusuna bağlı DARPA’nın mali desteğiyle geliştirilen bu robot, arama ve kurtarma görevlerinde kullanılması amacıyla üretilmişti. Atlas’ın insanlar için emniyetsiz ortamlarda belli görevleri yerine getirebileceği söylenmişti.

Ancak robot, kıvrak dans figürlerini gösteren videolarla meşhur olmayı başarmıştı. Bunlara ek olarak, başka videolarda da robotun çevikliği, gücü ve dengesi yer almıştı. Emekliye ayrılacak robotun vedası da yine bir YouTube videosuyla paylaşıldı.

Boston Dynamics şirketi neredeyse 11 yıl önce gözler önüne çıkardığı Atlas isimli insansı robotunu emekliye ayırma kararı aldı.

Boston Dynamics Atlas’dan Sonra da Robotik Teknolojileri Üretmeye Devam Edecek

Paylaşılan video da şu ifadeler yer aldı: “Atlas neredeyse 10 yıldır hayal gücümüzü ateşledi, gelecek nesil robot uzmanlarına ilham oldu ve bu alandaki teknik engelleri aşabildi. Şimdi hidrolik Atlas robotumuzun geriye yaslanıp rahatlama zamanı gelmiştir.”

Boston Dynamics şirketinin Atlas’a veda videosunda sadece robotun havalı hareketleri yer almamakta. Aynı videoda Atlas’ın sakarlıkları da gösterilmekte. Atlas’ı alet çantası fırlatırken ya da platformlar arasında sıçrarken görmenin yanı sıra pek çok kez kayarken, takılırken ve düşerken görmekteyiz. Bu durum da Atlas’ı daha insansı bir hâle getirmiş oluyor.

Şirketin portföyünde Spot gibi ticari açıdan daha başarılı olmuş robotların da bulunduğunu biliyoruz. Atlas robotun vedası, şirketin insansı robotlardan tamamen uzaklaşacağı anlamını taşımıyor. Veda eden videosunda “Atlas platformuyla bugüne kadar başardıklarımıza bir göz atabilirsiniz” şeklinde bir ifadenin bulunması, Boston Dynamics’in robotik teknolojilerin bu kısmıyla işlerinin devam edeceğini belirtiyor.

Boston Dynamics şirketi, Atlas robotu sonrasındaki insansı robot geliştirme planları konusunda henüz detaylı bir açıklama yapmadı.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir