Yaklaşık olarak 3 gün içerisinde Bitcoin’in Taproot yükseltmesi yayına girecek. Taproot, 2017’deki Ayrılmış Tanık (SegWit) iyileştirmesinden bu yana Bitcoin ağında olan ve tartışmasız en çok beklenen ve önemli bir yükseltmedir. 

Taproot yükseltmesi üç Bitcoin İyileştirme Önerisinden (BIP) oluşuyor: Tapscript, Schnorr Signatures ve Taproot. Toplu bir şekilde, Bitcoin ile işlem yapmanın daha özel ve verimli yollarını bir arada kullanmayı amaçlayan Taproot yükseltmesi olarak adlandırılmaktalar. Taproot yükseltmesinin üç BIP’den oluşturmuş olduğu göz önünde bulundurulduğunda, birden fazla imzayı tek bir imza çıktısında toplayarak daha fazla yerden tasarruf etmeyi planlayan ve özel halde olacağı için akıllı sözleşmeleri Bitco9in ağını dahil etmeyi amaçlıyor. BTC ağı halka açık bir defterdir çünkü herkes zincir üzerindeki işlemleri görebilirler. Bu sebeple de, özel değildir ve Taproot geliştirmesi, entegre bir gizlilik çözümü sunmayı amaçlıyor. Akıllı sözleşme yetenekleri Ethereum (ETH), Solana (SOL), Cardano (ADA) gibi blok zincirine patlama etkisi kazandıran faktörlerden bazılarıdır. Çünkü bunlara merkezi olmayan finans (DeFi) ve eşsiz token (NFT) gibi yükselen sektörlerde gerekli olmaktadır. Taproot yükselmesi, Lightning Network’ün kanallarını normal BTC işlemlerine benzetmek gizliliği de artıracaktır. 

39

Bitcoin Hash oranında artış vardır

Bitcoin madencilik şirketi Blockware Solution’a göre: “Çinli madenci göç yazından bu yana, hash oranının (turuncu) agresif bir şekilde çevrimiçi olduğunu gördük. Bununla birlikte, Bitcoin art arda 8 pozitif zorluk ayarlaması geçirdi. Dünyadaki Bitcoin hash oranının büyümesi ve ademi merkeziyetçiliği konusunda yükselişe devam ediyoruz.”

Hashrate (hash oranı), BTC ağının işlem gücünü ölçmek adına kullanıyor. Bilgisayarların işlemlerin ağ üzerinden kontrol ederek  onaylamasına yardımcı olan sorunları işlemesine ve çözmesine imkan tanıyor. Hash oranındaki artış, ABD’nin geçtiğimiz mayıs ayı içerisinde Çinli yetkililer tarafından kripto para madenciliği yasağının ardından en büyük BTC madencilik merkezi olarak ortaya çıkmasıyla ilgili olabilir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir