Kripto para piyasaları 2022 yılındaki olumsuz havayı geride bırakarak 2023 yılına girilmesiyle beraber yükseliş yönünde hareket etmeye başladı. 

Kripto para piyasalarında yaşanan yükselişler, bazı göstergeler tarafından destekleniyor. Bu durum içerisinde piyasa algısını ölçen Bitcoin korku ve iştah endeksinde de ciddi bir yükseliş durumu söz konusudur. Bitcoin (BTC) fiyatı, dün akşam saatlerinde bir kez daha 21.400 dolar seviyesini test ederek yukarı yönlü hareket edeceğini gösterdi ve FTX çöküşü öncesi dönemdeki seviyeye ulaşarak bu olumsuz etkinin zararlarını ortadan kaldırdı. 

BTC korku ve açgözlülük endeksi ise bu hafta içerisinde korku bölgesinden çıktığını gösteren bir yükseliş yaşadı. Hafta sonu 52 seviyelerine ulaşarak nötr bölgesinden ayrılan endeks, dün küçük bir miktar düşüş yaşamış olsa da bugün tekrar 50 seviyesinin üzerine çıktı ve şu an ise tekrar nötr bölgesinde yer alıyor. Bitcoin korku ve açgözlülük endeksinde bu seviyeler en son Nisan 2022’de görüldüğü için şu an bu seviyeye ulaşması önemli bir hamle olarak görülüyor. 

Geçtiğimiz yıl içerisinde Nisan ayına girilmeden önce düşüş trendinde olan kripto paralar, bir toparlanma ivmesi yapmış ve 2 haftalık bir aralıkta %20 oranında yükseliş kaydetmişti. Ancak o dönemde yaşanan makroekonomik durumlar ve kripto para piyasalarında yaşanan sorunlar, düşüşlerin devam etmesine neden oldu. Güncel durumdaki psikolojiyi gösteren endeks, şu an Nisan ayında olduğu gibi iyimser bir durum sergiliyor. Nisan ayında 53 seviyesine ulaşan endeks, olumsuz haberlerin yayılmasıyla kripto para piyasasında yaşanan kötümserliğin artmaya başlamasıyla hızla geri çekilme yaşandı. Düşüşler Haziran ayına kadar hızlı bir şekilde yaşandı ve FED’in faiz artırımı politikasını benimsemesi ve Terra’nın çöküşüyle bu düşüşler desteklendi. Bu düşüşler nedeniyle kripto madencileri varlıklarını satmak zorunda kalırken, Bitcoin başta olmak üzere pek çok kripto para yıllık dip seviyesini gördü. Bu sert düşüşler yaşanırken, Bitcoin korku ve iştah endeksinde ise 6’ya kadar düştü ve piyasaya aşırı korku hakim oldu. 

Bitcoin’de güncel durum

Lider kripto para Bitcoin, geçtiğimiz hafta yükseliş hareketini hızlandırdı ve hafta boyunca %21 oranında yükseliş yaşayarak 21.000 dolar seviyesinin üzerinde kapanış yaptı. Güncel duruma bakmak gerekirse BTC, olumlu havayı korurken, hafta sonundan bu yana ise 21.400 dolar bandına yükselerek burada güçlü bir dirençle karşılaştı. Fiyatın 21.400 doların üzerine çıkması ile yeni kısa vadeli hedef, 20.600 – 20.800 dolar seviyelerine çıkması bekleniyor. Bitcoin’in şu an ki fiyatı ise 21.170 dolar şeklindedir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir