Çin 2021’de dünyanın en büyük borsası olan Binance’ı yasaklamıştı. Binance çalışanları ve gönüllüler, Çin’de faaliyet göstermek için bu yasağı aşmak istiyorlar. Binance varlık ve hacim bakımından dünya lideridir.Yalnızca 2021 yılında 9.5 trilyon dolar değerinde işlem gerçekleştirmiştir. 

Çin’de Binance Kontrolleri Alt Üst Oldu

Binance’ın kurucusu Changpeng “CZ” Zhao, yaptığı açıklamada, Binance kontrollerinin alt üst olduğunu açıkladı. Bunun sebebi, Çin’deki ve dünyanın dört bir yanındaki müşterilerin ikamet ettikleri ülkeyi veya kökenlerini gizlemek için Binance’in kontrollerini düzenli olarak değiştirilmesidir.

CNBC, Binance tarafından kontrol edilen ve işletilen bir Discord sunucusundan ve Telegram grubundan yüzlerce mesaj elde etti. Elde ettiği bu mesajları tercüme eden ve inceleyen Binance, her iki grupta da 220.000’den fazla kullanıcının kayıtlı olduğunu tespit etti.Üstelik bu kullanıcılara kayıt yaptıran ve katılan herkes serbestçe ulaşabiliyordu Mart ayının sonlarına kadar erişim üzerinde herhangi bir kontrol yoktu. Bu sebeple CNBC 2021’den 2023’e kadar olan mesajları bu şekilde inceleyebildi.

Çin'de kripto yasaklandı, ancak Binance çalışanları ve destek gönüllüleri insanlara yasağı nasıl aşacaklarını anlatıyor
Çin, Binance’ın Kullanımını Yasakladı

Binance, Çinli Kullanıcıların Mesajlarını İnceledi

CNBC’nin incelediği mesajlar, Binance çalışanları ya da “Melekler” olarak bilinen Binance eğitimli gönüllülerin hesaplardan geldi. Bu mesajlarda, Binance’in KYC, ikamet ve doğrulama sistemlerinden kaçmak için kullanılabilecek teknikler paylaşılıyordu. Çalışanların ve gönüllülerin paylaştığı tekniklerden bazılarında  banka belgelerini taklit etmek ya da sahte adresler sunmak yer alıyordu. Diğerleri ise Binance’in sistemlerinin basitçe manipüle edilmesini içeriyordu. 

Çalışanlar, gönüllüler ve müşteriler, Çinli kullanıcılara, Binance kriptolarını geleneksel bir çek hesabına dönüştürmeyi de anlatıyorlardı. Bunun için Binance’in banka kartını almak ve ikamet ettikleri ülkeyi nasıl değiştireceklerini bilmeleri gerekiyordu.Bu işlemleri  gösteren video kılavuzları ve belgeler de paylaşıldı.Yöntem ne olursa olsun bu kullanıcılar büyük risk alıyor. 

Uzmanlar Dikkatleri Binance’In Güvenliğine Çekti

Finansal düzenleme uzmanları da endişelerini paylaştı.  Binance’in KYC ve AML çabalarının bu kadar kolay engellenebileceği konusunda büyük korku duyuluyor. Duke Üniversitesi profesörü ve eski FDIC inovasyon şefi Sultan Meghji CNBC’ye açıklamada bulundu. Meghji yaptığı açıklamada  “Düzenleyici perspektiften ve ulusal güvenlik perspektifinden Binance hakkında 10 üzerinden sekiz endişem varsa, bu onu 10 üzerinden 10’a çıkarır” ifadelerini kullandı. 

Meghji’ye göre  Binance’in KYC kurallarını uygulamadaki gevşekliğine ilişkin endişeleri Çin’in ötesine uzanıyor. Meghji,“Teröristlerin, suçluların, kara para aklayıcıların, Kuzey Kore’deki siber kişilerin, Rus oligarkların ve benzerlerinin bu altyapıya erişmek için bunu nasıl kullanabileceklerinin ulusal güvenlik üzerindeki etkilerini açıkça düşünüyorum” sözleriyle  açıklanan bazı tekniklere atıfta bulundu.

Çin’deki Kullanıcılar VPN Aracılığıyla Binance Kullanıyor

2021 yılında Çin’in kripto para birimini yasaklamıştı. Bunun üzerine Bloomberg, Binance’in Çinli cep telefonu numaralarının kayıt olmasına izin vermeyi bıraktığını bildirdi. Şirket ayrıca Bloomberg’e Çinli IP adreslerini de engellediğini söyledi. Ancak Çinli müşteriler, çalışanlar ve gönüllüler tarafından sağlanan talimatları kullanmayı sürdürdü

Bu talimatları kullanarak Binance’te işlem yapmanın yollarını aramaya devam ettiler. Bazı durumlarda bu talimatlar, kullanıcının konumunu gizleyebiliyor.Üstelik Çin İnternet güvenlik duvarı üzerinden mesaj gönderebiliyor.Bu işlem bir yazılım olan sanal özel ağlara ya da VPN’lere dayanıyor.

Yaya Kullanıcı Adıyla Kullanıcıları Yönlendirdi

Mayıs 2022’de Binance’in Discord sunucusundaki bir destek kanalında bir kullanıcının sorduğu soru dikkat çekti. Kullanıcı “Anakara kullanıcıları şimdi nasıl kayıt olabilir?” diye sordu.”Yaya” kullanıcı adını kullanan ve kendisini Binance çalışanı olarak tanıtan bir kişi, kullanıcıya yanıt verdi.Yaya, VPN’lerini etkinleştirmelerini ve Tayvan’da ikamet eden biri olarak kayıt olmalarını söyledi.Ardından uyruklarını Çin’e geri çevirmelerini de ekledi.. Çalışan ayrıca “Amerika Birleşik Devletleri, Singapur ve Hong Kong’daki” VPN düğümlerini kullanmaktan kaçınmayı önerdi. Bunun sebebi, Binance bu ülkelerde belirli ürünlere erişimi resmi olarak kısıtlıyor.

Çin'de kripto yasaklandı, ancak Binance çalışanları ve destek gönüllüleri insanlara yasağı nasıl aşacaklarını anlatıyor
Yaya Kullanıcı İsimli Bir Kullanıcının Verdiği Cevaplar

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir