Bir grup araştırma ekibi, Avusturalya Ulusal İstihbarat Ofisi’nden (Office of National Intelligence) 600.000 dolarlık hibe aldı ve insan beyin hücrelerini yapay zeka ile birleştirmek üzerine araştırma yapmak için çalışmalara başladı. Çalışmaları Melbourne merkezli bir girişim olan Cortical Labs ile yürüten ekip, bir petri kabı içerisinden yaklaşık 800.000 beyin hücresinden oluşan bir kümenin “Pong” oyunu oynayabildiğini başarıyla kanıtlamıştı.

Bilim insanları yapay zeka ve insan beyin hücrelerini birleştirmek üstünde çalışmalar yapıyor

Yapay zeka çalışması otonom insansız hava araçları ve sürücüsüz arabalar gibi bir çok alanın önünü açabilir

Çalışmanın ana fikri, biyolojiyi yapay zeka ile birleştirmek. Bu çalışma sürücüsüz arabalar, otonom insansız hava araçları ya da teslimat robotlarının makine öğrenim teknolojisi için yeni ufuklar açabilir.

Araştırmanın ekip lideri ve Monarch Üniversitesi’nde doçentlik yapan Adeel Razi, “Bu yeni teknoloji kapasitesi gelecekte mevcut, tamamen silikon tabanlı donanımın performansını aşabilir. Bu tür araştırmaların sonuçları, planlama, robotik, gelişmiş otomasyon, beyin-makine arayüzleri ve ilaç keşfi gibi ancak bunlarla sınırlı olmayan birçok alanda önemli etkilere sahip olacak ve Avustralya’ya önemli bir stratejik avantaj sağlayacaktır.” açıklamasını yaptı.

Adeel Razi’ye göre yeni teknoloji sayesinde bir makine, insan beyin hücrelerine olduğu gibi “yaşam boyu öğrenme” sağlayarak eski bilgi ve becerilerini kaybetmeden yeni beceriler kazanabilir ve mevcut bilgilerini de yeni görevlerde kullanabilir. Razi ve çalışma arkadaşları, bu “sürekli yaşam boyu öğrenme” sürecini araştırmak için DishBrain sistemi olarak adlandırılan bir laboratuvar kabı içerisinde beyin hücreleri yetiştirmeyi planlıyor. Bu iddialı projenin gerçekleşmesinin zaman alacağı görülüyor. Çalışma ekibi aldıkları hibe ile biyolojik sinir ağlarının öğrenme kapasitesini taklit etme yeteneğine sahip daha gelişmiş bir yapay zeka geliştirmek için kullanacak.

Grafik Tasarım bölümünde öğrenci. İmza İnternet Teknolojileri'nde dijital çırak olarak eğitim alıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir