Havrita adıyla duyurulan ve kısa sürede Türkiye’de gündem hale gelen uygulamanın amacı ne? Havrita nedir, neden Türkiye’de tartışılıyor? İşte tüm detaylar.

Türkiye’de zaman zaman sokak hayvanlarıyla ilgili farklı tartışmalar ve problemler meydana gelirken konuyla ilgili yeni gündem Havrita oldu. Tüm Türkiye’de ve sosyal ağlarda yer bulan uygulama için eleştirilerin ardından açıklama da geldi. Tüm tartışmaların ardından işaretlemeler kaldırılırken “Kısa bir ara” mesajı yayınlandı.

Havrita nedir?

Başıboş Köpek Sorunu Platformu tarafından kurulan ve online olarak kullanıma açılan uygulamada başlangıçta sokaklardaki hayvanların fotoğraflarının çekilerek paylaşılması esasına dayanıyordu. Sokak köpeklerinin yerlerinin tespit edilerek köpeklerden korkanların önlem almasını da hedeflediği iddia edilen uygulama, kısa süre içerisinde farklı tartışmalara dahil oldu. Zira Gülben Ergen gibi pek çok ünlü isim de uygulamayı eleştirdi ve “Yazıklar olsun! Gücünüzün yetmediği yürekleri hunharca bir planla öldürme çabanıza yazıklar olsun” dedi.

Zira bazı kullanıcılar, işaretlenen hayvanlardan bir süre sonra haber alınamadığı ve harita üzerinden yeni bir avın başlatıldığını iddia etti. Özellikle Antalya Muratpaşa’da yaşanan olayda, 8-10 köpeğin işaretlenme sonrasında zehirlenecek öldürüldüğü öne sürüldü. Tüm bu gelişmeler, Havrita uygulamasının hedef hale gelmesine neden oldu.

Başıboş köpek haritası Havrita nasıl kullanılıyor?

İddialar ve öne sürülenlerin dışında uygulama, temel bir Türkiye haritası üzerinden çalışıyor. Şu anda işaretlenen köpek sayısı uygulamada çok fazla olmazken köpek temelli kaza ve köpek saldırısı gibi farklı işaretlemeler yer alıyor.

Havrita
Havrita

Nisan ayı ile güncel tarih itibariyle uygulamaya en çok kayıt eklenen şehirler arasında İstanbul, Ankara, İzmir yer alıyor. Genel dağılım ise şöyle;

20

Uygulama ile birlikte köpeklerin hangi bölgelerde yaşadığı ve yaşanan sorunlar gibi durumlar sosyal medya hesaplarından da aktarılıyor.

Türkiye ikiye bölündü!

Havrita ile başlayan tartışmalar sonrasında Türkiye adeta ikiye bölünmüş durumda. Bir kesim uygulamanın kötü niyetli olduğunu öne sürerek #Havritakapatılsın derken bir kesim de uygulamanın tamamen iyi niyetlerle kurulduğunu iddia etti.

Sosyal medyada dikkat çeken bazı paylaşımlar ise şöyle;

https://twitter.com/pugture/status/1560864369898143746

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir