Son dönemde teknoloji şirketlerine göz açtırmayan Avrupa Birliği, bu sefer de TikTok hakkında bir soruşturmaya imza attı.

Yeni yürürlüğe koyduğu Dijital Hizmetler Düzenlemesi gereğince birçok sosyal medya platformunu denetim altına alan birlik, TikTok’un çocukların gizliliğini ve güvenliğini yeterince sağlayamadığı fikrine dikkat çekti. Ayrıca TikTok sistemini bile isteye bağımlılık yapıcı şekilde tasarlayarak, kullanıcıların zihinsel fonksiyonlarına zarar vermekle suçlanıyor.

Kullanıcıları; yalan haberlerden, gizli reklamlardan ve kişisel veri ihlallerinden koruyacağı söylenen Dijital Hizmetler Düzenlemesi, halkı en çok etkileyen 19 teknoloji şirketini hedef almış durumda. Avrupa Birliği kapsamında getirilen düzenleme, TikTok için de tehlike çanları anlamı taşıyor. Firmaları olabildiğince şeffaflığa teşvik eden bu kararlar, platformun küçük yaştaki kullanıcılar için daha hassas bir gizlilik seçeneği getirmesine zorunlu bırakabilir.

Avrupa Birliği TikTok’u Yakın Takibe Aldı
Avrupa Birliği TikTok’u Yakın Takibe Aldı

TikTok İçin Tehlike Çanları

Ayrıyeten, şirketin tavsiye içerik yöntemini de çocukları gözeterek değiştirmesi gerektiğini savunan Avrupa Birliği üyeleri, platformun mevcut haliyle büyük bir bağımlılık yaratma potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Özellikle yapay zeka teknolojileri ile birlikte daha da gelişen öneri sistemleri, küçük yaştaki bireylerin sosyal medya kullanım sürelerini artıran bir faktör olarak öne çıkıyor.

Avrupa Birliği temsilcileri TikTok hakkında yapılan soruşturmanın oldukça uzun sürebileceğine dikkat çekerken, platformun yöneticilerinin kendileriyle ne kadar işbirliği içinde olurlarsa, olumlu bir sonuç elde etme şanslarının o kadar yüksek olduğunu belirtti. Ancak süreç sonucunda alınacak kararların kullanıcıların yararına olup olmayacağı merak konusu.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir