LinkedIn, şu anda insanların eğitim ve mesleki kariyerlerini sunabilmek için oldukça faydalı bir site. Fakat yapabildiklerini ve kabiliyetlerini sunabilmelerini çok yansıtamıyor. Özellikle yazılımcılarının başarılı görebilmek için yazdıkları kod parçalarının oldukça önemi var.

Bu noktada Aspecta, LinkedIn benzeri profil sayfaları oluşturmak isteyen yazılımcılar için yapay zeka desteği ile bir profil oluşturucu geliştirerek sektördeki bu eksiği tamamlamaya çalışıyor. Geliştiricilerin başka projelere yapmış olduğu katkılar ve projelerdeki kodların kalitesi normalde büyük dil modellemeleri tarafından yapılmaktadır. Geliştirilen platform aynı zamanda sosyal olarak onayı göz önünde bulunduruyor, bu sayede programcının çalışmasının başka tanınmış uzman kişiler tarafından ne kadar çok beğenildiğini ağ analizini çıkarıyor.

Kripto piyasasında şu anda ayı piyasasında olunmasına rağmen Web3 geliştiricilerinin her geçen sayıları artıyor. Bu göz önünde bulundurulduğu zaman Aspecta’nında yönü blokzincir dünyasınada dönüyor. Şirketin algoritmaları kullanıcıların cüzdan adreslerinin (wallet) akıllı sözleşmelerle  etkileşime girmesi ile ilgili ipuçlarını edinir ve etkinliklerini buna göre etiketler; He’nin söylediğine göre bu GitHub profillerini ve verilerini incelemeye göre çok daha kolay bir süreç, bunun sebebi zincir üzerindeki veriler çok daha yapısaldır.

Aspecta, GitHub ile tam entegre şeklinde çalışmaktadır, bu sebeple yazılımcılar GitHub hesapları ile giriş yaptıkları zaman, oyuncuların ödül sayfalarına benzer bir şekilde tüm teknik başarılarını içine alan otomatik bir şekilde hazırlanmış profil sayfasına sahip olurlar. MetaMask, Stackoverflow ve Google gibi veri kaynaklarını sisteme dahil eden platform şu anda Twitter’ı da sisteme dahil edebilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Aspecta halen geliştirilmeye devam ediyor, şu anda alfa sürümünün bekleme listesinde 130.000’in üzerinde kişi bulunuyor. Tabiki yatırımcılar bu ilgiye kayıtsız kalmadılar. Firmanın amiral gemisi olarak geliştirdikleri ürünü Aspecta ID’nin beta sürümünü hızlı bir şekilde piyasaya sunmalarına sağlayacak 3.5 milyon dolar değerindeki başlangıç aşaması finans turu için yatırım yaptılar ve yatırım turu başarılı ile tamamlandı.

Özellikle Çinli girişimleri destemesiyle ünlenen girişim sermayesi firması ZhenFund’un yanında kripto odaklı Haskey Capital ve Foresight Ventures tura katıldı. Girişim, ayrıca P12, Mask Network, Cyberconnect, Dorahacks ve Galxe gibi kimlik hizmetinden faylanma ihtimali yüksek olan birkaç stratejik yatırımcıyıda yatırım turuna dahil etmeyi başardı.

DAO yönetimi

Aspecta, son zamanlarda dijital kimlik alanında faaliyet gösteren çoğu girişim gibi kendisini Web3’ün DAO mekanizmalarına çekildiği görebiliyor. Aspecta’nın kurucu ortağı Jack He yapmış olduğu bir röportajda şunları söyledi;

Esasında bir kimlik ekosistemi meydana getiriyoruz ve oluşturduğumuz platformun üçüncü taraf bir firma tarafından yönetilmesi gerektiğine inanmıyoruz. Tam tersine bir DAO tarafından tarafsız bir şekilde yönetilmesinin daha doğru olduğuna inanıyoruz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir