Nikkei Asia’nın Pazartesi günü bildirdiğine göre Apple, beklenenden daha zayıf talep nedeniyle yeni bütçeli iPhone SE üretimini azaltıyor.

Sızıntılara göre, şirketin tedarikçilerinden 429 dolarlık yeni 5G telefonu olan iPhone SE’nin üretimini yaklaşık 2 milyon adet azaltarak 3 milyon birime veya ilk siparişlerin yaklaşık %20’sine düşürmelerini istediği bildiriliyor.

Rapora göre Apple ayrıca AirPods siparişlerini 2022 yılının tamamı için yaklaşık 10 milyon adet azalttı. Nikkei, bu üretim düşüşünün Ukrayna savaşının ve enflasyonun elektronik talebi üzerindeki olumsuz etkisinin bir işareti olduğunu söyledi.

iPhone SE, Apple’ın daha pahalı iPhone’ları kadar popüler değil

Counterpoint Research’e göre, iPhone SE’nin 2020 sürümü, lansmanından 2021’in 4. çeyreğine kadar tüm iPhone satışlarının %12’sini oluşturuyor. Apple dahil olmak üzere birçok büyük teknoloji şirketi, Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya’daki satışlarını da durdurdu. ABD, AB, Japonya, Güney Kore ve Tayvan, eylem nedeniyle Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygulayarak tedarik zincirini bozdu ve enflasyon risklerini artırdı.

Apple, raporla ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı. Bu arada JPMorgan, analistlerin teslimat sürelerinin uzadığını ve Covid kilitlenmeleri nedeniyle mağazadan teslim almanın mümkün olmadığını söylediği Çin’de iPhone SE satışlarının sınırlı olabileceğini söyledi.

Yeni iPhone SE, 18 Mart’ta piyasaya çıkmıştı. Uygun fiyatlı bir ürün olarak pazarlansa da iPhone’un 429 dolarlık fiyat etiketi, Apple’ın 2020’de piyasaya sürdüğü 399 dolarlık modele göre daha pahalı olsa da şirketin yeni cihazları arasında uygun fiyatlı kalıyor.

Ek olarak Apple’ın Çin’deki akıllı telefon pazar payı, 2021’in dördüncü çeyreğinde rekor seviyeye ulaşmıştı. iPhone üreticisi altı yıl içinde ilk kez ülkedeki 1 numaralı yeri geri aldı. JPMorgan, Çin ve Hindistan’da daha iyi konumlanmış ve piyasada daha fazla kaldıraca sahip yerel oyuncularla rekabet riski konusunda uyardı. JPMorgan, yerel tarifelerin Apple’ın bu uluslararası pazarlarda rekabet etme yeteneğine de zarar verebileceğini söyledi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir