Teknoloji devi Apple’ın son günlerde gündem olan yapay zekâ konusunda arka planda çalıştığını tahmin etmiştik. Ancak yeni gelen bir bilgiyle firmanın ilk yapay zekâ eğimi modeli olan Ferret’i duyurdu.

Şok haberlerle gündem olan Apple ve Cornell Üniversitesi için çalışan araştırmacılar ekim ayında yeni bir sistemle karşımıza geldiler. Sorgular adına görüntülerin bölgelerini kullanabilen “Ferret” isimli açık kaynaklı çok modlu (multimodal) büyük dil modelini (LLM) aniden piyasaya sürdü. Ferret, ilginç bir biçimde bir araştırma sürümü olarak yayına alınırken, tanıtımı adına spesifik bir duyuru yapılmadı. Ferret’in kodu 30 Ekim’de Ferret-Bench ile birlikte yayınlandı ve kontrol noktası sürümleri 14 Aralık’ta açıklandı.   

Apple’dan yapay zekâ alanında bir devrim!

Apple’dan yapay zekâ alanında bir devrim!

Apple’ın Ferret modelini açık kaynak olarak yayınlanması bazı düşünceleri ortaya çıkarıyor. Ticari olmayan bir lisans altında gerçekleştiriliyor olmasından kaynaklı olarak mevcut haliyle ticarileştirilememektedir. Bunun yanı sıra modelin gelecek aşamalarda bir Apple ürününde veya hizmetinde bir şekilde kullanılma olasılığının olduğuna dair haberlerde geliyor.

Apple AI/ML araştırma bilimcisi Zhe Gan’ın Ekim ayında X platformuna attığı bir tweet, Ferret’in bir görüntüde “herhangi bir ayrıntıda herhangi bir yere atıfta bulunabilen ve herhangi bir şeyi temel alabilen” bir sistem olarak kullanıldığını dile getirmişti. Ayrıca bunu bir görüntü içindeki herhangi bir bölge şeklini kullanarak da yapabiliyor.

Daha basit bir ifadeyle model; bir görüntü üzerinde çizilen bir bölgeyi inceleyebiliyor ve bu bölge içerisindeki bir sorguda kullanıcı tarafından kullanılabilecek unsurları belirleyebiliyor. Bunun yanı sıra tanımlayabiliyor ve tespit edilen unsurun etrafına bir sınırlayıcı kutu çizebiliyor.

Belirtmekte fayda var Apple’ın kendi teknolojileri konusunda oldukça ketum davranışlar sergilediği bilinen bir gerçek. Yapay zekâ tarafındaysa tamamen farklı bir konu. Apple yapay zekâ konusunda daha açık davrandığını görülüyor. Öte yandan Apple’ın bir de altyapı sorunu bulunmakta; sahip olduğu yapay zekâ sunucularının sayısını artırmak için çalışıyor olsa da rakip oluşumlarla rekabet edebilecek düzeyde durmuyor.

Yapay zekalara karşı Ferrit

Yapay zekalara karşın Ferrit

Zira Ferret’in 80 GB belleğe sahip 8A100 GPU üzerinde eğitildiği belirtiliyor. Bu sayı Apple’ın rakiplerine karşı çok düşük. Bununla birlikte Apple’ın yapay zekâ için milyonlarca dolar harcadığı bizzat CEO’su Tim Cook tarafından açıklanmıştı. Dolayısıyla açıklanmayan projeler de arka planda yürütülüyor olabileceğini var sayabiliriz.

 Ayrıca geçtiğimiz günlerde Apple’ın yapay zekâ eğitimi için haber yayıncılarıyla görüşmelere başladığı bildirildi. Görünüşe göre Apple, yapay zekâ modellerini eğitmek için büyük haber yayınlarını kullanmayı planlıyor. Şirketin her haber kuruluşu için birkaç yıllığına en az 50 milyon dolarlık anlaşma yaptığı hakkında söylentilerin gezdiğini de es geçmemek gerekir

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir