Apple, son zamanlarda kullanıcı gizliliğini korumakla öne çıktı ve sosyal medya platformlarında başarılı bir şekilde milyarlarca dolarlık zarara neden oldu. Anca Apple’ın ‘Uygulama Takibi Şeffaflığı’ özelliği göründüğü kadar güvenilir olmayabilir.

Apple, bu yıl kullanıma sunulan “Uygulama İzleme Şeffaflığı” özelliği aracılığıyla kullanıcıların kişisel bilgilerini korumak için önlemler aldı. Hatırlarsanız tartışmalar bu özellik yayımlanmadan önce başlamıştı. Facebook gibi şirketler söz konusu özellik hakkında itirazlarına devam ederken Apple’ın yeni özelliğiyle ilgili beklenmedik iddialar gündeme gelmeye devam ediyor. Bu özellik nedeniyle telefona indirilen uygulamalar, kullanıcının aktivitelerini otomatik olarak takip edemez ve kullanıcı tarafından onaylanması gerekir. Onaylanmadığı takdirde kullanıcının etkinliği izlenemez.

Apple iOS 15.1 beta 2’nin herkese açık sürümünü yayımladı

Facebook gibi kişisel verilere dayalı reklamlar oluşturan şirketler için bu özellik kötü haber. Apple’ın bu özelliği Facebook’un reklam gelirini sıfıra indirmese de %5’lik bir düşüş elde etmeyi başardı. Ancak son haberler, Apple’ın bu özelliğinin bazı uygulamalar tarafından atlandığını gösteriyor.

‘Uygulama Takibi Şeffaflığı’ neden riskli?

Apple’ın “Uygulama İzleme Şeffaflığı” özelliği, kişisel verilerinizin korunması üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Ancak, bazı uygulamalar verilerinize dolaylı olarak erişebilir. Örneğin Snap şirketi, takip edilmesine izin vermeyen Apple kullanıcılarından doğrudan kendilerinden değil, ait oldukları gruplardan veri almaya devam etti.

Alınan veriler “anonim” veya “bir gruba ait” olarak derecelendirildi. Ayrıca Financial Times adlı bir haber kaynağından alınan bilgiye göre IP adresi, konum ve ekran boyutu gibi kişisel veriler reklam şirketlerine sunulmaya devam ediyor. Bu şekilde ekranınıza ve dilinize uygun reklamları görebilirsiniz.

Ama hemen umutsuzluğa kapılmayın. Apple’ın gizlilik özellikleri de kaçınılması mümkün olmayan çok önemli bir yönü var. Facebook, Snap, Twitter, YouTube gibi sosyal medya şirketleri Apple’ın bu özelliğinden toplam 10 milyar dolarlık zarara uğradı. Tüm veriler korunamaz ancak Apple’ın kullanıcıları önemli ölçüde koruduğu söylenebilir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir