San Francisco’daki bir temyiz mahkemesi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Apple’ın şu anda geliştiricilerin iPhone uygulamalarına alternatif ödeme yöntemlerine bağlantılar yerleştirmesine izin vermek için App Store kurallarını değiştirmesine gerek olmadığını söyledi.

Duruşma, Apple’ın App Store üzerindeki kontrolünü ve dijital işlemlerin %30’una kadar değişebilen, mahkeme bir yetki verene kadar ürettiği ücretleri geçici olarak koruduğunu söyledi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Apple, en azından temyizinin, bölge mahkemesinin Epic Games, Inc.’in Apple’ın davranışının herhangi bir antitröst yasasını ihlal ettiğini göstermediği, ancak aynı davranışın Kaliforniya’nın Haksız Rekabet Yasasını ihlal ettiğini gösterdiği yönündeki kararının esası hakkında ciddi sorular ortaya çıkardığını gösterdi. ”

Mahkeme, CNBC tarafından gözden geçirilen bir emirle karar verdi. Bu, dava temyiz edilirken App Store’un geliştiricilerin diğer ödeme yöntemlerine harici bağlantılar eklemesini yasaklamaya devam edebileceği anlamına gelir. Apple’ın geliştiricilerin diğer ödeme yöntemleriyle bağlantı kurmasına izin vermesini gerektiren değişiklik, bu yılın başlarında Oakland’da federal bir yargıç olan Yvonne Gonzales Rogers tarafından emredildi ve Perşembe günü yürürlüğe girmesi planlandı.

Bir Apple sözcüsü, “Kullanıcılarımız ve inanılmaz yetenekli iOS geliştiricileri topluluğu için daha da iyi bir deneyim oluşturmaya yardımcı olmak için App Store’u sürekli olarak geliştiriyoruz. Endişemiz, bu değişikliklerin yeni gizlilik ve güvenlik riskleri yaratacağı ve müşterilerin App Store hakkında sevdiği kullanıcı deneyimini bozacağıdır. Temyiz süreci devam ederken bu ertelemeye izin verdiği için mahkemeye teşekkür etmek istiyoruz.” dedi.

Bir Epic Games sözcüsü ise konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Epic Games, geçen yıl Apple’a dava açarak kendi uygulama mağazasını iPhone’lara kurmasını istedi. Rogers, 10 hesabın dokuzunda Apple’ın lehine karar verirken, iPhone üreticisine, şirketlerin müşterilerine Apple’ın iTunes faturasını kullanmayan alternatif ödeme yöntemleri hakkında bilgi vermelerini kısıtlayan “yönlendirmeyi önleme” politikalarını gevşetmesini emretti. Rogers daha önce, değişikliklerin temyiz süreci tamamlanana kadar ertelenmesi durumunda beş yıl kadar sürebileceğini söylemişti.

Apple ve Epic, Kaliforniya’daki federal temyiz mahkemesinde karara itiraz ediyor. Apple Store geliştiricileri, satın almaların %30’una varan Apple ücretlerinin çok yüksek olduğunu savunuyor. Geliştiricilerin daha önce söylediğine göre, uygulama üreticilerinin kendi web sitelerine bağlanmalarına ve doğrudan müşteri kredi kartlarını almalarına izin verilirse, maliyetlerini azaltabileceklerini söyledi. Apple, App Store üzerindeki kontrolünün kullanıcılar için gizlilik ve güvenlik sağlamasını sağladığını söylüyor.Apple ayrıca, küçük geliştiriciler ve bazı abonelik uygulamaları için ücretleri %15’e düşürmek ve reddedilen uygulamalar için bir itiraz süreci başlatmak da dahil olmak üzere, yazılım dağıtım politikalarını daha önce birkaç kez değiştirmişti.

Apple, yeni bir sistem üretmenin önemli bir mühendislik çalışması gerektireceğini söyledi. Son zamanlarda, Apple bir toplu dava açtı ve sonuç olarak geliştiricilerin, alternatif ödeme yöntemleri hakkında onları bilgilendirmek için kendi müşterilerine e-posta gönderebileceklerini söyledi. Çarşamba günkü kalış, Rogers’ın müşterileriyle iletişim kuran geliştiricilere odaklanan emrinin bir parçası olmadı. Bu yılın başlarında Google, Android cihazlara yönelik uygulama mağazasının, yeni bir Güney Kore yasasına yanıt olarak geliştiricilerin kendi faturalandırmalarını yapmalarına izin vereceğini söyledi, ancak Google, geliştiriciler kendi faturalandırmalarını yapsalar bile yine de ücret tahsil edeceğini söyledi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir