1976’da bir garajda ilk adımları atılan ve günümüzün en büyük teknoloji şirketlerinden birisi olmayı başaran Apple, ilk günden bugüne kadar pek çok yeniliğe imza attı.

İşte Apple’ın en çığır açan 10 ürünü

Apple II

Akıllı telefonlar ve taşınabilir medya cihazlarından çok önce, Apple bilgisayar sistemlerine yatırım yaptı. 1977 yılında piyasaya sürülen Apple II, dünyanın ilk seri üretilen ev bilgisayar sistemiydi. Steve Jobs ve Steve Wozniak tarafından ortaklaşa geliştirilen bilgisayar sistemi olan Apple 1’in güncellenmiş bir versiyonuydu. Apple 1, monte edilmesi gereken bir kit halinde satılırken, Apple II, devre makineleri, klavye, kalıcı bellek ve güç kaynağı ile kullanıma hazır eksiksiz bir bilgisayar sistemi olarak tasarlandı. Böylece Apple’ın yeni teknolojileriyle mevcut dönemlerde ne kadar fark yaratabileceğinin ilk işaretleri de bu cihaz ile ortaya koyulmuş oldu.

Apple II modelinde MOS 6502 adındaki bir işlemi kullanılırken RAM sadece 4 KB’tı. Resmi verilere göre Apple, 1993 yılına kadar yaklaşık 6 milyon adet Apple II üretti.

iPhone

İlk iPhone’un dünyaya tanıtılmasından bu yana 10 yılı aşkın bir süre geçti. Piyasadaki ilk akıllı telefon olmasa da tanıtıldığı dönem itibariyle en yenilikçi ve gelişmiş akıllı telefon olarak kabul edildi. Telefonda; müzik çalar ve internet yer alıyordu. 2007’de tanıtılan ilk iPhone’a kadar internete ve uygulamalara erişmek için bir bilgisayar sistemleri kullanılıyordu. iPhone’daki tam dokunmatik QWERTY klavye, deneyimi daha da iyi hale getirdi.

iPad

2010’da iPad’ler piyasaya sürüldüğünde çoğu kullanıcı ilgi göstermedi. iPad modellerinde Apple’ı diğer markalardan ayıran şey, bilgisayar deneyimini bir iPad’e taşımak oldu. Orijinal iPad, kare kenarlı ve 64 GB depolama kapasiteli alüminyum bir yapıdaydı.

iPod

2001 yılında tanıtımı yapılan iPod, 1000 şarkıya kadar büyük depolama alanı ile dönem için adeta bir çığır yaratan teknoloji oldu. 90’ların popüler mp3 cihazlarına karşı daha modern ve popüler bir seçenek olan iPod, Sony Walkman gibi teknolojileri de gölgede bıraktı.

AirPods

2016 yılı itibariyle ise AirPods adındaki küçük kulaklıklar piyasaya sunuldu. Apple iPhone 7 serisi ile birlikte tanıtlan AirPods, tüm dünyada büyük bir sürpriz etki yarattı. Zira iPhone modellerinde 3,5 mm kulaklık jakı iptal edilmişti. Apple bu farklılık ile dikkat çektiği gibi ilk gerçek kablosuz kulaklık sayılabilecek AirPods modelleriyle de yeni bir akım, dönem başlattı.

MacBook

MacBook, profesyoneller ve öğrenciler için üretkenliği eğlenceli hale getiren bir cihaz olarak kısa sürede kabul gördü. 1991’deki ilk dizüstü bilgisayar PowerBook 100’den MacBook Air 2022’ye kadar markanın dizüstü bilgisayar seriyi büyük değişiklikler gördü.

AirTag

Apple’ın ekosistemindeki belki de en benzersiz ürünlerden birisi AirTag. Anahtar, çanta gibi fiziksel nesneleri bulmak ve takip etmek için yenilikçi bir çözüm olan AirTag, üstelik küçük yapısıyla da kullanımda işlevsellik sunuyor.

Apple Watch

2014 yılında Apple, ürün yelpazesindeki en kişisel aksesuar olacak Apple Watch’u piyasaya sürdü. Özel sağlık özellikleri ve diğer Apple ürünleriyle olan uyumuyla Apple Watch şirketin vazgeçilmez ürünlerinden birisine dönüştü.

Siri

2011 yılında iOS’ta yerleşik olarak gelen Siri, tanıtımıyla tüm dünyada büyük ilgi uyandırdı. Yapay zekanın 10 yıllık süreçte yaşadığı evrim ise onun şu anda ilk sanal asistan olmanın yanı sıra en iyi sanal asistan olmasını da sağladı.

Mac Pro

2019’da profesyonel iş alanı için eşsiz özelliklerle donatılan Mac Pro piyasaya sürüldü. Mac Pro, MacBook ve bir iMac’in sınırlarını ve yeteneklerini zorlayan yeni bir yenilikçi çözüm oldu.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir